| | | |

Giuseppe Conte er ny italiensk premierminister

 

Fredag den 1. juni har den italienske præsident Sergio Mattarella godkendt den 65. italienske regering siden anden verdenskrig. Regeringen er dannet af de to protestpartier Femstjernebevægelsen og Lega.

Først Conte, så Cottarelli, så Conte igen

Det er efterhånden noget tid siden, italienerne var ved stemmeurnerne – nemlig den 4. marts 2018.

Det har været en yderst kaotisk periode i italiensk politik siden da.

Efter lange forhandlinger var de to partier blevet enige om at danne en regering med Giuseppe Conte som premierminister. Da han efterfølgende afleverede ministerlisten til præsident Sergio Mattarella, blev den afvist. Præsidenten kunne ikke acceptere en finansmister, Paolo Savona, der er modstander af euroen.

De to partier afviste anmodningen om at finde en anden finansminister og valgte at kaste håndklædet i ringen.

Herefter gav Mattarella opgaven til økonomen Carlo Cottarelli om at danne en såkaldt teknokratregering, der kunne lede landet indtil næste valg inden for de næste måneder. En teknokratregering består af fagfolk og eksperter, som ikke behøver at være politikere.

Efterfølgende har de to partier alligevel fundet en løsning, således at der alligevel kan dannes en ny regering. Dermed bliver Conte alligevel premierminister – nummer 58 i rækken.

Premierminister Giuseppe Conte

Den 53-årige juraprofessor fra universitetet i Firenze, Giuseppe Conte er blevet valgt som et kompromis, da de to partiformænd Luigi di Maio og Matteo Salvini ikke kunne blev enige om, hvem at de to der skulle beklæde posten.

Han er således ikke medlem af nogen af de to partier og har aldrig deltaget aktivt i politik.

Conte er født den 8. august 1964. Han stammer fra Puglia-regionen i Syditalien.

Posterne

Luigi di Maio bliver minister for økonomisk udvikling, arbejdsminister samt vicepremierminister mens Matteo Salvini skal være indenrigsminister og vicepremierminister.

Omtalte Paulo Savone bliver minister for europæiske anliggender i stedet for finansminister. Det bliver så økonomiprofessoren Giovanni Tria, der får den post. Han er dekan på Roms Tor Vergata-universitet.

Den nye udenrigsminister hedder Enzo Moavero Milanesi. En erfaren politiker der tidligere har bestridt ministerposter under Enrico Letta og Mario Monti.

Den nye regering og fremtiden

I regeringsgrundlaget fremgår det, at de to partier vil arbejde for at sænke skatterne, skabe bedre velfærdsydelser samt ændre på EU-reglerne for immigration.

Den nye regering har solid opbakning i de to kampe i det italienske parlament.

Det er 72 år siden at Italien blev republik. Det svarer til at hver regering har siddet godt 13 måneder. Det bliver spændende at se om den nye koalitionsregering holder snittet.

Mandag den 4. juni 2018 blev den nye regering præsenteret i det italienske parlament og godkendt af den obligatoriske tillidsafstemning.

 

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.