Den kvindelige Pave Johanna

 

(FOTO: Kapellet til minde om den kvindelige pave eller ?)

Var der virkelig en kvindelig Pave i 800-tallet ? Det er et spørgsmål, der stadig diskuteres og det har ført til både dokumentarer og film om emnet.

Historien eller legenden fortæller, at Johanna blev født i Mainz i Tyskland. Her lærte hun om almen kundskab og dannelse. For at lære mere og blive klogere gik turen via England til den Italienske hovedstad, hvor hendes gode ry og omdømme gjorde, at hun blev udnævnt til kardinal. Hun havde i mellem tiden klædt sig ud som mand, for at havde bedre muligheder for læring i Rom.

LÆS OGSÅ: Det betyder S.P.Q.R

Da Pave Leo IV døde i 855 blev hun valgt til Pave med navnet Pave John VIII. Efter et par år blev hun afsløret. Under en tur til hest fra Peterskirken til Laterankirken holdt Paven pludselig ind til siden og fødte et barn. På den måde blev det opdaget, at Pave John var en Pavinde Johanna. Det skete præcist på hjørnet af Via dei Querceti og Via dei Santo Quattri, der ligger tæt ved kirken San Clemente, øst for Colosseum.

Nogle steder fremgår, at Paven døde på stedet mens andre skriver, at hun blev tævet ihjel af en ophidset folkemængde, der hurtigt stimlede sammen om den pavelige kortege.

Sagen blev dog dysset ned og en ny Pave blev valgt.

Uanset om historien er sand eller ej, er det interessant, at der er et lille og meget slidt kapel på hjørnet af præcis de 2 gader, hvor begivenheden siges at have fundet sted. Jeg tog billedet af kapellet øverst i dette indlæg ved mit seneste besøg i Rom.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.