|

På besøg i Moesgaards Colosseum

(Foto: hovedindgangen til Moesgaard Museum i Aarhus)

Moesgaard Museum i Aarhus har siden den 22. april 2016 haft en særudstilling med titlen “Gladiator – Colosseums Helte”.

I dette blogindlæg kan du læse om mit besøg på udstillingen, som jeg netop nåede at besøge inden den lukkede i søndags.

Moesgaard vs. Colosseum

Mange gange har jeg efterhånden stået foran det kæmpe Colosseum i Rom. Og det er det samme hver gang – med åben mund over det enorme byggeri. Det er svært at fatte storheden og at man har haft evnen til at bygge så stort dengang i år 80 e. Kr, da det blev indviet – året efter at vulkanen Vesuv begravede Pompeji.

Så det var med store forventninger, jeg drog mod det sydlige Aarhus. Heldigvis blev jeg meget positivt overrasket.

Arenaen med tilskuerpladserne og kejserens plads
Arenaen med tilskuerpladserne og kejserens loge

Herover er et billede fra den første hal, hvor man har bygget Colosseum. Her træder man direkte ind i arenaen blandt gladiatorerne. Til venstre og højre for kejserens plads illustreres på en fin måde de øvrige tilskuere. Øverst ses det røde solsejl, helt trukket fra.

Solsejlet der kunne trækes ind over arenaen
Solsejlet der kunne trækkes ind over arenaen

Herover er solsejlet eller soltaget (velarium) trukket frem, når solen var for varm for de mange tilskuere. Omkring 50.000 mennesker var der plads til i arenaen, hvis areal er 83 x 48 meter Hovedaksen måler 188 meter, tværaksen 156 meter og perimeteren er 527 meter. Hele Colosseums areal er 3357 kvadratmeter og dens højde er 52 meter.

Duel i arenaen mellem gladiatoren og løven
Duel i arenaen mellem gladiatoren og løven

Sådan blev tilskuerne fordelt

Billedet herover er fra den modsatte siden af logen. Her ses de hvide tilskuerpladser samt kamppladsen. I forgrunden ses en duel mellem en løve og gladiator.

Tilskuerne var fordelt over 4 etager og inddelt ud fra sociale niveauer. Øverst sad fx. de fattige og slaverne. Der var 70 indgange til arenaen, hvor der skulle vises billet, på fuldstændig samme måde, som når vi i dag skal overvære en forestilling.

Gladiatorer i kamp i Colosseum
Gladiatorer i kamp i Colosseum

I den 2. hal på særudstillingen ses masser af motiver, relateret til gladiatorkampene. Fx. flere typer hjelme og relieffer med motiver af kampene – fx. herover hvor 2 gladiatorer er i kamp.

23 museer har bidraget

Hele 23 forskellige muséer har bidraget til særudstillingen, hvoraf langt de fleste naturligvis er fra Italien. Her kan fx. nævnes Museo Archeologico Nazionale i Napoli, Soprintendenza Archeologia i Pompeji, Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano i Rom og Antiquarium “Alda Levi” i Milano.

Imponerende byggeri
Det imponerende byggeri fra 2014

Konklusionen

Alt i alt en interessant udstilling, hvor man naturligvis bliver mindet om det skræmmende i at disse gladiatorkampe rent faktisk har fundet sted. For mig en god oplevelse, da jeg kan relatere det til mine besøg i Colosseum i Rom samt Pompeji ved Napoli i sydItalien. Også interessant at se effekter på dansk grund fra muséer, som jeg har besøgt rundt i Italien.

Den nye bygning på Moesgaard Museum blev indviet af dronning Margrethe den 10. oktober 2014. Den ligger i forbindelse med den gamle herregård fra 1700-tallet. Bygningen med et areal på 10.000 kvadratmeter er tegnet af Henning Larsen Architecht.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.