Centrale Montemartini museum i Rom
|

Centrale Montemartini – anderledes museum i Rom

Beliggende i Garbatalla langs Via Ostiense på venstre Tiberbred, har vi et helt fantastisk eksempel på hvordan man har formået at omdanne en gammel industribygning til et museum.

Centrale Montemartini var indtil 1963 et værk for produktion af elektricitet. Det ses tydeligt i museets højdepunkt, det 20 meter høje maskinrum. Her blandt turbiner, dieselmotorer og den store dampkedel står de enorme marmorstatuer og rester fra romerske templer.

OPLEV GARBATELLA: Læs min 4-timers rundtur i Garbatella

Oplevelsen i maskinrummet bliver ikke mindre autentisk af, at der rent faktisk også lugter, som om at maskinerne rent faktisk var i funktion.

Pave Pius IX tog i Centrale Montemartini
Pave Pius IX gamle tog

Inden du kommer til det imponerende maskinrum, bliver du ledt gennem en række rum med mosaikker og andre antikke figurer. Der er også “Sala del Treno di Pio IX” med pavens gamle tog.

Fra midlertidigt til permanent – museets historie

Det var blot tænkt som en nødløsning, da de berømte Kapitolmuseer på Capitolhøjen skulle renoveres tilbage i 1997. Gæsterne var dog så betagede af kombinationen af de antikke skulpturer og de gamle maskiner at udstillingen blev gjort permanent.

Flere hundrede genstande skulle have en midlertidig placering, da de gamle musseer på begge sider af Roms rådhus skulle renoveres. Nogle af dem blev som nævnt på byens ældste kraftværk på Via Ostiense. På grund af dens popularitet blandt gæsterne forblev udstillingen “Mennesker og maskiner” altså på kraftværket, da renoveringen på Kapitolmuseerne var færdig i 2005.

Museum i Garbatella i Rom
Godt overblik over maskinrummet

Giovanni Montemartini

Museet er navngivet efter Giovanni Montemartini. Han levede fra 1867 til 1913. Han var professor i politisk økonomi ved undervisersitet i Padova. Han blev uddannet jurist ved universitetet i Pavia. Senere i hans karriere kom han tilbage til sit uddannelsessted for at undervise. I 1907 blev han valgt til kommunalbestyrelsen i Rom på den socialistiske liste med over 16.000 personlige stemmer. Han blev også rådmand. På rådhuset var han involveret i både, vand, transport og elektricitetsforsyningen. Han døde i Rom den 7. juli 1913.

Museum på gammel el-værk i Rom

Sådan kommer du til Centrale Montemartini

Tag metroen til Garbatella. Uden for stationen går du til venstre over den fine bro, Ponte Settimia Spizzichino. På den anden side af broen går du til venstre og følger Via Ostiense. Efter kort tid ligger museet på din højre side.

Museum med marmorstatuer og mosaikker i Rom

Styr på transfer fra lufthavnen – køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Endnu et eksempel fra museet

Museer under Roms Kommune

Lyst til flere oplevelser i Rom ? – køb mine e-bøger og få inspiration >>

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.