Bogen Det Usynlige Rom
| | | |

Boganmeldelse, “Det usynlige Rom”

Hele tre nye bøger om Rom og Italien er blevet tilføjet mit italienske hjemmebibliotek det sidste halve år 2022. Det er rent guf for en Italiens-fan som mig.

Først udkom endnu en udgave af den klassiske “Turen går til Rom”, faktisk den 29. udgave skrevet af Alfredo Tesio.

Senere i foråret dukkede to andre spændende bøger op. GUD ER ITALIENER af Eva Ravnbøl og DET USYNLIGE ROM af Jesper Storgaard Jensen. Begge yderst interessante og meget forskellige bøger – skrevet af to store danske kapaciteter, der begge har boet i Rom mere end 25 år.

Nederst i dette blogindlæg kan du læse om mit møde med Jesper Storgaard Jensen i Rom, september 2022.

Jesper Storgaard Jensen Det Usynlige Rom
Hos Stampa Estera – her taler jeg med Jesper Storgaard Jensen

Det Usynlige Rom

I dette blogindlæg vil jeg først fokusere på Jespers Storgaard Jensens bog, DET USYNLIGE ROM.

Jeg har virkelig glædet mig til at læse denne bog. Det skyldes, at Jesper et godt stykke inden udgivelsen har ladet godt op på en Facebook-side af samme navn. Her har han delt historier, der har styrket den kommende udgivelse. De har klart været med til at styrke forventningen.

Jespers formål har været at komme et par spadestik længere ned end det klassiske glansbillede, der ofte præsenteres af Rom. Det er Jesper ikke bange for og dermed er bogens titel ramt fuldstændig plet. Som læser er man dog aldrig i tvivl om forfatterens fortsatte kærlighed til byen.

På ingen måde en klassisk Tesio

Lad mig slå fast med det samme. Dette er bestemt ikke en klassisk Tesio – “Turen går til Rom”. For en erfaren Rom-farer som mig giver bogen ikke mange nye oplevelser til mine kommende ture til Den Evige Stad. Den giver mig i stedet en substans på mange historier om Rom, hvor jeg hidtil blot har kradset i overfladen.

For år tilbage læste jeg norske Simen Ekerns bog Roma, som i en vis grad også kommer ind bag den fine og polerede overflade. Det er nok den bog, jeg har læst der tåler den tætteste sammenligning med DET USYNLIGE ROM.

Bogen kan ikke læses hurtigt. Og det er på en måde godt. Så er der tid til refleksioner undervejs. Og det er godt, for det er nogle spændende emner, der tages op.

Afsnittet “Til bords med Pier Paolo Pasolini” er fænomenalt beskrevet. Forfatterens besøg i Giuseppe Casettis butik samt i restauranten Al Biondo Tevere, som Pasolini besøgte kort tid inden han blev myrdet, siger noget om Storgaard Jensens evne til at komme hele vejen rundt i historierne. Det toppes af forfatterens besøg i Pasolinis mindelund i Ostia, ved det sted hvor han blev myrdet. Den oplevelse er suveræn beskrevet og bogens mest rørende indslag.

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Konklusionen

Bogens 284 sider indeholder 16 kapitler, der er illustreret med forfatterens egne fotos. Hvert kapitel med hvert sit emne. Det der gør denne bog interessant er de mange interviews med personer, der har en relation til det emne som forfatteren skriver om. Det er med til at underbygge de emner, der tages op.

En kæmpe anbefaling herfra om at læse denne bog. DET USYNLIGE ROM er på flere måder med til at give et mere nuanceret billede af Rom. Også selv om du måske allerede har besøgt Den Evige Stad mange gange.

Du kan bl.a. købe DET USYNLIGE ROM hos Saxo. Hvis du køber bog via mit link til Saxo får jeg en mindre provision, som jeg bruger til at forbedre bloggen til gavn for dig som læser med.

Har du læst mine andre artikler?

Den offentlige trafik – sådan kommer du rundt i Rom

Transfer – sådan kommer du fra og til Roms lufthavne

Har du styr på transfer fra og til lufthavnen i Rom ? køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Mit møde med Jesper Storgaard Jensen

Lige inden parlamentsvalget i september 2022 fik jeg muligheden for at tale med Jesper. Jesper inviterede inden for i Pressecentret Stampa Estera tæt ved Trevifontænen. Vi fik en virkelig god snak om Jespers mange år i den italienske hovedstad.

Pressecentret Stampa Estera i Rom
Pressecentret Stampa Estera i Rom

“Det der har været meget vigtigt for mig er, at give læseren et indtryk af, at de er med rundt – at de kan fornemme stemninger og atmosfærer. Vigtigt for mig er at vise læseren, at jeg er rundt i byen, at jeg ser og mærker ting”. Citat: Jesper Storgaard Jensen.

Under samtalen kom vi rundt om den første første kvindelige italienske premierminister i historien. Om Roms forfald. “Orange is the new black” – de orange net, der fungerer som afspærringer, hvor der graves, som efter Jespers humoristiske tilgang efterhånden har flere års jubilæer bag sig. Vi kom naturligvis også rundt om byens udfordringer om skrald. Om lossepladsen i Malagrotta, et stort hul i jorden, svarende til 60 fodboldbaner. EU der forbød at bruge området. Udviklingen – det er de nye generationer, der skal være med til at flytte Italien fremadrettet.

Jesper afslørede også, at pennen er ved at blive slebet til en ny bog.

Inden vi skiltes fik jeg naturligvis signeret min udgave af Jespers bog.

Bøger om Rom
Forfatteren og bloggeren

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.