Giorgia Meloni Fratelli d'Italia
|

Parlamentsvalg i Italien 25. september 2022

UPDATE 22.10.22: Giorgia Meloni er blevet taget i ed og er nu formelt set ny italiensk premierminister. De 24 nye ministre blev ligeledes taget i ed.

UPDATE 17.10.22: Så er der valgt formænd til de to kamre i italiensk politik efter valget den 25. september 2022. Ignazio La Russa fra Giorgia Melonis parti, Fratelli d’Italia, er valgt som formand for senatet. Lorenzo Fontana er valgt som formand for deputeretkammeret. Han tilhører Lega. Den endelige regeringsdannelse ventes på plads i slutningen af oktober.

UPDATE: Koalitionen mellem Fratelli d’Italia, Forza Italia og Lega vandt som ventet det Italienske valg. Ny premierminister ligner Giorgia Meloni, der dermed bliver den første kvindelige premierminister i støvlelandets historie.

Med blot 63,9 % er det ny negativ rekord for stemmedeltagelse i Italien. Nu følger en lang række møder og afstemninger i de to kamre inden den nye regering tages i ed hos den italienske præsident Sergio Mattarella.

Færre folkevalgte end tidligere

Søndag den 25. september var italienerne kaldt til valgurnerne for at vælge 400 personer til deputeretkammeret og 200 valgte til senatet. Valgstederne var åbne fra 7-23. Over 50 millioner italienere i ind- og udland har mulighed for at stemme.

Helt præcist er der i alt 50.869.304 vælgere, heraf 4.741.790 i udlandet. Af de 46.127.514 vælgere i Italien er 51,74% kvinder og de resterende 48,26% er mænd.

Siden sidste valg er der sket en ændring af antallet af parlamentarikere i de to kamre. I deputeretkammeret er antallet sat ned fra 630 til 400 personer, mens antallet i senatet er sat ned fra 315 til 200 personer.

Siden det første politiske valg i 1948 der havde en valgdeltagelse på 92 procent af de stemmeberettigede har deltagelsen været faldende. De seneste to politiske valg har været med den laveste valgdeltagelse nogensinde. I 2013 stemte 75 procent af vælgerne og i 2018 stemte 73 procent.

Derfor valg i utide – Draghi trak stikket

Italien skulle til stemmeurnerne den 25. september 2022. Premierminister Mario Draghi der er Italiens sjette premierminister på blot 10 år trak stikket.

Det står klar efter at de tre partier, Lega, Forza Italia og Femstjernebevægelsen undlod at stemme ved en tillidsafstemning i parlamentet. Valget der efter planen skulle have været i foråret 2023 kommer dermed i utide.

Italien skal have sin regering nummer 70 siden 2. Verdenskrig. Det svarer i gennemsnit til at en italiensk regering overlever 1,11 år.

Giorgia Meloni Fratelli d'Italia
Giorgia Meloni er klar – bliver hun italiens første kvindelige preminierminister ?

Mattarella opløser parlamentet

Torsdag den 21. juli opløste præsident Sergio Mattarella parlamentet. Det skete efter et møde med Mario Draghi i Quirinale-paladset. Draghi bliver midlertidigt siddende indtil valget.

Mattarella der selv blev genvalgt som præsident tidligere på året udtalte til medierne, at beslutningen til sidst var uundgåelig. Han opfordrede derfor politikerne til at handle med ansvar og understregede, at det tidligere valg kommer på et meget følsomt tidspunkt for Italien og Europa.

Mattarella afslår Draghi i første omgang

Allerede ugen inden havde Draghi søgt om at træde tilbage efter at Femstjernebevægelsen, ledet af tidligere premierminister Giuseppe Conte, ikke formåede at støtte en pakke med 26 milliarder euro i leveomkostninger på grund af påstande om, at partiets forslag blev ignoreret.

Sergio Mattarella nægtede dog at acceptere Draghis tilbagetræden og gav i stedet premierministeren til opgave at forsøge at afværge den politiske krise.

Draghi appellerede herefter til parlamentet om at genopbygge “en ny tillidspagt”, men højrepartiet Lega, ledet af Matteo Salvini og Silvio Berlusconis centrum-højre Forza Italia sagde, at de ikke var villige til at støtte en regering med Femstjernebevægelsen.

Lega Matteo Salvini
Matteo Silvini på en af Roms bybusser op til valget

50 ekstra oplevelser til din ferie i Rom – køb min e-bog >>

Borgmestre bakker op om Draghi

I dagene efter startede en større kampagne, der opfordrede Draghi til at blive i embedet, med virksomhedsledere og næsten 2000 borgmestre, der opfordrede ham til at genoverveje sin beslutning.

Onsdag sluttede Lega, ledet af Matteo Salvini, og Forza Italia-partiet af den tidligere premierminister Silvio Berlusconi, sig til M5S i at undlade at stemme fra en afgørende afstemning i Draghis nationale enhedsregering.

Dette fik herefter igen den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank til at tilbyde sin tilbagetræden til præsident Sergio Mattarella, som denne gang accepterede det.

18 måneder med Draghi

Det er 18 måneder siden, at Draghi kom til magten i Italien. Den 74-årige Draghis afgang kommer på et tidspunkt, hvor Italien forbereder sig på at modtage omkring 200 milliarder euro i EU-støtte, midt i stigende inflation og en energikrise som følge af krigen i Ukraine.

Femstjernebevægelsen Giuseppe Conte
Giuseppe Conte – tidligere premierminister – nu i spidsen for Femstjernebevægelsen

Ny vinde på vej i italiensk politik

Politiske analytikere i støvlelandet forudser, at valget vil blive vundet af en højreorienteret alliance ledet af Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia – Italiens Brødre sammen med Lega (Matteo Salvini) og Forza Italia (Silvio Berlusconi).

Prognoser giver dem op mod 50% af stemmerne. De tre partier vil derefter efter al sandsynlighed kunne danne en ren højreorienteret regering efter valget den 25. september.

Stort set alle andre partier vil gerne danne regering uden om de nævnte tre partier, men partierne på venstrefløjen er præget af interne konflikter og uro.

Meloni – Italiens Brødre

45-årige Giorgia Meloni er favorit til at blive Italiens næste premierminister. Lederen af Fratelli d’Italia – Italiens Brødre, har formået at udvikle partiet til at blive det mest populære parti i støvlelandet.

I prognoser står partiet til næsten 25 % af stemmerne – ved valget i 2018 fik de under 5 %. Hun har stået uden for regeringssamarbejdet. Den beslutning ser ud til at give hende en stor fordel ved det kommende valg.

Hvis Meloni ender med at erstatte Draghi, bliver hun den første kvindelige premierminister i landets historie – i sig selv en stor historie.

Giorgia Meloni Fratelli d'Italia
Giorgia Meloni

Partistifter og minister under Berlusconi

I 2008 blev Meloni den yngste minister nogensinde under Berlusconis ledelse.

2012 var hun selv med til at stifte Fratelli d’Italia. Partiet er af omveje en udspringer af Movimento Sociale Italiano (MSI), der blev startet af Mussolini-støtter lige efter 2. Verdenskrig. Det var her hun meldte sig ind i ungdomsorganisationen i 1992. Tre år senere blev partiet omdannet til Alleanza Nazionale.

I 2009 gik partiet sammen med Berlusconi i et et parti med navnet Il Popolo della Libertá – Folkets Frihedsparti. I 2012 valgte hun så at bryde ud af Berlusconis parti for at stifte Fratelli d’Italia. Siden 2014 har hun været formand. Et konservativt parti med fokus på katolske kerneværdier, familien og indvandrerkritiske.

Forza Italia Silvio Berlusconi
Reklame for Forza Italia og Berlusconi på en bybus i Rom

Italienske premierministre siden 2000

 • Massimo D’Alema 1999 – 2000
 • Giuliano Amato 2000 – 2001
 • Silvio Berlusconi 2001 – 2006
 • Romano Prodi 2006 – 2008
 • Silvio Berlusconi 2008 – 2011
 • Mario Monti 2011 – 2013
 • Enrico Letta 2013 – 2014
 • Matteo Renzi 2014 – 2016
 • Paolo Gentiloni 2016 – 2018
 • Giuseppe Conte 2018 – 2021 ( 2 perioder)
 • Mario Draghi 2021 – 2022

Spar – transport fra lufthavnen – køb online her >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev her >>

Ferie i Rom ? – køb min e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.