| | | |

2. søndag i advent, Marco Polo og striden mellem Venedig og Genova

Glædelig 2. søndag i advent.

For første gang i bloggens historie får du i år en adventskalender her på ForzaItalia.dk.

Adventskalenderen er en sand og levende fortælling om barejeren Fabio fra Genova. Læs om baren, Fabio, byen Genova, byens historie med videre alle søndage op til Jul. Fortællingen er leveret af gæsteblogger Jens Sloth, som du kan læse mere om nederst i blogindlægget.

Herunder kan du læse 2. del.

God læselyst.

Smukke Genova set oppe fra bydelen Castelletto

Del 2

I Genova, i en kirke fra 1200-tallet, ligger der en helt anderledes bar.

Her, med Middelhavets fantastiske lys ind ad vinduerne, og verdenshistorien i murene, strømmer Bach ud i café-rummet, mens dagliglivets begivenheder vendes over et stykke foccacia-brød, en salat og et glas hvidvin.

Striden mellem de to store – Venedig og Genova

Og Marco Polo ?

Ja, han var jo den første af de mange store italienske opdagelsesrejsende – og handelsrejsende, for Marco Polo var også købmand, der åbnede Europa ud mod verden. Og omvendt: Åbnede Europa op for Asiens krydderier, silke og andre lyksaligheder. Østpå mod Kina gik hans 24 år lange rejse. Hjemkommet skrev han sine fremmedartede og fantastiske oplevelser ned i bogform. Så fantastiske, at ‘en Marco Polo’ senere i italiensk blev ensbetydende med en ‘lidt for god historie.

Og hvordan havnede han så i fængslet, som senere – 700 år senere – blev Fabio’s bar?

Jo, han var venezianer, og det var circa det værste man kunne være, hvis man dristede sig til at udfordre genoveserne.

For lige præcis de to magtfulde bystater, Venedig og Genova, med deres blomstrende handel og deres flåder og deres magtfulde doger og deres ambitioner om det fulde Middelhavsherredømme, var gennem adskillige århundreder hinandens dødsfjender.

Og efter et søslag, i 1298, som genoveserne vandt, endte Marco altså bag murene her.

Krydstogtskib i havnen i Genova og sneklædte franske bjerge i det fjerne

Middelhavet og Genovas storhed

Det hører med til historien om denne bar, eller hvad den egentlig er; Fabio kalder det en librocaffè; om dette senere – at vinduespartiet ud mod havn og hav faktisk er en del af selve den gamle mur, der beskyttede Genova. Dette var muren ud mod havet, og dermed muren der beskyttede mod angreb.

GENOVA – til fodbold de 5 vildeste steder i Italien

Det siges i alle gamle beskrivelser, at dén der ankom til Genova fra havsiden allerførst fik øje på borgene og murene. Begge dele tegn på århundreders kamp om magten i Middelhavet.

Det er en særlig, meget massiv, fornemmelse at sidde med sin cappucino og sin avis ved en vinduesplads lige ved muren, med det helt specielle lys der kommer ude fra havet, og vide at denne mur gennem århundreder var Genova’s værn ud mod verden.

Nu har en del af den industrialiserede havn kilet sig ind mellem havet og baren.

…..

Det var andet afsnit om Fabio, barejer i Genova i den italienske region Ligurien. Husk at læse med igen næste søndag, hvor du får tredje del af fortællingen.

Dette blogindlæg er skrevet af gæsteblogger Jens Sloth. Jens er efterlønner og deler sin tid nogenlunde ligeligt mellem Aarhus og Ligurien. Når Middelhavet og cykelturene i bjergene og de italienske is, og avisen med tilhørende formiddagscappuccino på fortovsbaren, og hvidvinen om eftermiddagen bliver for meget (nej, indrømmet, det kan nærmest ikke ske, men savnet af børnene og andre nære kan godt melde sig), så drager han hjem til Aarhus. Når så november gentager sig Nordbrandt-agtigt herhjemme, så går turen nogle gange den anden vej.

Har du også lyst til at fortælle om din historie fra Italien ? Skriv til mig på info(@)forzaitalia.dk

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.