| |

Da Pave Johannes Paul II blev skudt på Peterspladsen i Rom

13. maj 1981 kl. 17.00.

Denne skæbnesvangre dag passerede den polske Pave Johannes Paul II de tusindvis af tilhørende på Peterspladsen i Rom i sin åbne pavemobil.

På sin sædvanlige onsdags-audiensPeterspladsen havde han kørt to gange rundt om den ægyptiske obelisk midt på den enorme plads.

OPLEV ENDNU MERE I ROM MED MINE E-BØGER – LÆS MERE HER

Pludselig blev der affyret fire skud, blot syv meter fra Pave Johannes Paul II. Paven kollapsede i armene på sine hjælpere. Pavemobilen blev kørt væk i al hast.

Den 60-årige pave blev ramt tre steder på kroppen. Han blev hastet til Roms Agostino Gemelli Universitetshospital, nordvest for Vatikanstaten. Her gennemgik han en akut operation. To kvindelige tilhørere på Peterspladsen blev såret ved angrebet.

En af pavens gamle biler i Vatikanmuseerne i Rom

I forbindelse med attentatet udbrød der panik på Peterspladsen. Mange brød ud i gråd, da de troede at paven var død. Andre bad om at paven ville overleve skyderiet.

Mehmet Ali Agca

Attentatforsøget blev udført af den 23-årige tyrkiske statsborger, Mehmet Ali Agca, som hurtig blev anholdt.

Italiensk politi meddelte, at Agca var på flugt fra de tyrkiske myndigheder og Interpol. Han var en højreekstrem terrorist, som var dømt for mordet på en fremtrædende journalist i 1979. Politiet beslaglagde hans Browning-pistol og oplyste, at han var rejst til Italien med et falsk pas.

Karol Wojtyla, der var blevet valgt til pave i 1978, gennemgik en kritisk operation, der varede mere end fire timer, hvilket lægerne senere på natten beskrev som “vellykket”.

Søndag morgen efter attentatet henvendte paven sig til de troende i en optaget besked fra sin hospitalsseng. Her bad han folk om at bede for den mand, der trykkede på aftrækkeren. Paven omtalte ham som “min bror” og tilbød sin “oprigtige tilgivelse”. “

Inden for et par uger var Johannes Paul II kommet sig helt og den 27. december 1983 besøgte han sin attentatsmand i Roms Rebibbia-fængsel.

I juni 2000 efter at have afsonet næsten 20 års fængsel på livstid i Italien, blev Agca benådet af den daværende italienske præsident Carlo Azeglio Ciampi – efter anmodning fra Johannes Paul II – inden han blev deporteret til Tyrkiet.

Agca blev løsladt fra et fængsel i Ankara i 2010, fem år efter pave Johannes Paul II’s død.

Pave Johannes Paul II døde den 8. april 2005 og ligger begravet i Peterskirken. Den yderst populære pave blev allerede i 2014 ophøjet til helgen i den katolske kirke.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev her

Ekstra oplevelser på din ferie i Rom – køb mine e-bøger her

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.