|

Cykelløbet Giro d’Italia fylder 100 år

 

FOTO: Giro d’Italia i Tivoli uden for Rom for 10 år siden i 2007

Når cykelløbet Giro d’Italia skydes igang i Alghero på Sardinien på fredag den 5. maj, er der jubilæum. Det er 100. udgave af Corsa Rosa, der er kørt siden 1909, kun afbrudt af de 2 verdenskrige. Jubilæumsudgaven slutter som altid, i Milano, på Piazza Duomo den 28. maj. Hovedsponsoren, sportsavisen La Gazzetta dello Sport holder nemlig til i Lombardiets hovedby. Løbet køres i skyggen af Micheles Scarponis tragiske død for kort tid siden.

1909

Som nævnt var det første løb i 1909. Det blev kørt mellem den 13. og 30. maj. Her var der 127 ryttere til start og kun 49 ryttere gennemførte de 2448 kilometer, fordelt på 8 etaper. Italieneren Luigi Ganna løb med den endelige sejr i det Italienske etapeløb, der både havde start og målby i Milano.

2016

Den 99. udgave i 2016 blev vundet af Italieneren Vincenzo Nibali med columbianeren Esteban Chaves og spanske Alejandro Valverde på de efterfølgende pladser. Nibali vandt også løbet i 2013. 198 ryttere fordelt på 18 hold var til start. Løbet startede i Holland – 12. gang at Giroen startede uden for Italiens grænser.

Dansk og Giroen

I 2012 startede Giroen i Herning med en enkeltstart og efterfølgende 2 etaper omkring Herning og Horsens inden løbet efter en hviledag fortsatte i Verona. Det bedste danske resultat i Giroen var i 1973, da Ole Ritter blev en samlet nr. 7. Undervejs vandt han 3 etaper. Øvrige danske etapesejre er Jørgen Marcussen (1980), Bjarne Riis, 2 etapesejre (1989 og 1993), Jesper Skibby (1989), John Carlsen (1989), Rolf Sørensen (1995), Nicolaj Bo Larsen (1996), Chris Anker Sørensen (2010) og Lars Bak (2012)

Rekorder

3 ryttere har vundet Giro d’Italia 5 gange: Italienerne Alfredo Binda og Fausti Coppi samt belgieren Eddie Merkx. Den Italienske sprinterkonge Mario Cipollini har rekorden for antal etapesejre, hele 41 gange har Super Mario kørt først over målstregen.

Trøjerne

Den førende løber i klassementet kører i den lyserøde trøje, er matcher hovedsponsorens avis La Gazzetta dello Sport. Nummer 1 i pointkonkurrencen kører i den røde trøje, mens etteren i bjergkonkurrencen kører i den blå trøje. Sidst kører den førende rytter i ungdomskonkurrencen i den hvide trøje – ryttere under 25 år.

Jubilæumsløbet

Jubilæumsudgaven startes som nævnt på Sardinien, hvor de 3 første etaper køres. Herfra flyves rytterne til Sicilien hvor de via Cefalú kommer forbi vulkanen Etna inden de via Messina-strædet kører tværs over landet i det sydItalienske. Herfra går turen via østkysten op i landet. I Toscana-regionen kører rytterne ind i landet og videre nordpå hvor de resterende etaper køres inden målet i Milano.

RUTEPLAN OVER ITALIEN: Her køres etaperne

Giro d’Italia er sammen med Tour de France og Vuelta a Espana de 3 vigtigste og mest prestigefyldte cykelløb.

Danskere i Giro 100

Lars Bak, Lotto Soudal – 9. gang han kører det italienske etapeløb.

Jesper Hansen, Astana

Christopher Juul Jensen, Origa-Scott

 

Michele Scarponi

Den populære Italienske Astana-rytter omkom på tragisk vis på en træningstur lørdag formiddag den 22. april. I weekendens runde i den Italienske fodboldrække blev han mindet med 1 minuts klappende anerkendelse. Scarponi vandt Giroen i 2011, efter at Contador blev frataget sejren. Scarponi vil helt sikkert blive mindet i forbindelse Jubilæumsløbet 2017. Han blev begravet den 25. april i sin hjemby Filottrano der ligger centralt i regionen Marche.

Astana-holdet har meddelt via holdets sportslige leder, den tidligere toprytter Alexander Vinokourov, at de kun starter med 8 ryttere til start, mod normalt 9 ryttere. Scarponi skulle have været holdkaptajn for holdet under Giroen og det ønsker man at markere på denne måde. Ligeledes meddeles det, at en cykel med nummer 21 også vil følge holdets tur rundt i Corsa Rosa.

Du kan følge Giro d’Italia på Eurosport 1.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.