Capitol-pladsen er yderst elegant og hævet over byens pulserende liv. Den er den mindste af Roms syv høje. Til gengæld er den enorm på historie og oplevelser.

Michelangelos trappe

Den elegante trappe fører op til pladsen. Den er Michelangelos værk. Ved trappens fod ligger to løver. De er af ægyptisk oprindelse. I 1588 anbragte Giacomo della Porta dem ved foden af trappen og lod dem omdanne til fontæner. Der kommer vand ud af deres munde. Foran de to løver står en marmorvase.

Den endnu mere stejle trappe til venstre fører op til lysekrone-kirke Santa Maria in Aracoeli. 

For enden af trappen lige inden Capitol-pladsen holder tvillingebrødrene Castor og Pollux vagt over pladsen. De står sammen med deres heste.

Pladsen er imponerende smuk. Dens nuværende skikkelse går tilbage til 16. århundrede. Tidligere åbnede den sig ud mod Forum Romanum.

Rytterstatuen af Marcus Aurelius

Midt på pladsen ser du en kopi af Marcus Aurelius’ rytterstatue. Den originale bronzestatue findes i Palazzo Nuovos gård – den stammer fra antikken. Den blev opsat på pladsen i 1538, indtil den blev flyttet i 1990.

Pladsen indrammes af tre flotte paladser, der alle er udtænkt af Michelangelo.

Palazzo Senatorio

Foran dig for enden af pladsen ligger Roms rådhus. Her holder Roms bystyre til. Foran dobbelttrappen ligger to mandspersoner, der symboliserer Nilen og Tiberen. Over paladset hæver den imponerende campanile sig. Klokketårnet er 35 meter højt og blev opført mellem 1578 – 1582. Uret sad indtil 1806 på kirken Santa Maria in Aracoelis facade.

Roms bystyre har haft hovedsæde på Capitol siden 1143. Det skete i forbindelse med at byen fik en ny forfatning.

Palazzo dei Conservatori

Palazzo dei Conservatori

Museet til højre fik navn efter de rådgivere, der skulle støtte senatoren. Museet indeholder en stor del af Capitolmuseets skatte, bla. symbolet på Rom – Den Capitolinske Ulvinde. Det har været åben for offentligheden siden 1730-1740.

HELE HISTORIEN : ROMS GRUNDLÆGGELSE

Det var også her Rom-traktaten blev underskrevet den 25. marts 1957. Vesttyskland, Holland, Belgien, Luxemborg, Frankrig og Italien havde i 1951 tilsluttet sig kul- og stålunionen. Rom-traktaten tog dermed et skridt i retningen af det vi kender som EU.

Palazzo Nuovo

Palazzo Nuovo

Museet til venstre er mindre end Conservatori. Det stod færdig under Pave Innocents X i 1644-1655. Her er bla. buster af romerske kejsere.

Museerne i Palazzo dei Conservatori og Nuouvo går under navnet Det Capitolinske Museum – Museo Capitolino, der er verdens ældste museum – grundlagt af Pave Sixtus IV i 1471.

Arkitektonisk værk af Michelangelo

TIP:
Gå en tur herop om aftenen, når byen er faldet til ro. Her en en afslappet stemning og belysning. Gå af vejen til højre om rådhuset og se den flotteste udsigt over et oplyst Forum Romanum, der ligger på bagsiden af Palazzo Senatorio.

FLERE PLADSER ? LÆS MINE ANDRE BESKRIVELSER HER

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Tips til aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Få unikke oplevelser til din ferie – køb mine e-bøger her >>

Print Friendly, PDF & Email