Monte Gianicolo – Roms ottende høj

Gianicolo-højen rejser sig op bag Roms Trastevere område. Højen er absolut et af de bedste udkigspunkter over den evige stad. Den omtales ofte som Roms ottende høj.

ROMS OPBYGNING – DE SYV HØJE

Piazzale Garibaldi

Oppe på højen er der flere interessante holdepunkter. Ikke mindst Piazzale Garibaldi, hvor der findes en statue af den italienske nationalhelt Giuseppe Garibaldi til hest. Han var manden, der stod i spidsen for den bevægelse, der førte til Italiens samling.

Ikke langt fra Piazzale Garibaldi lidt nede af vejen Passeggiata del Gianicolo står en statue af hans hustru Anita Garibaldi. Den viser hende på flugt med sit nyfødte barn fra en angribende hær i Sydamerika. Hendes jordiske rester er stedt til hvile i rytterstatuens sokkel. Passeggiata del Gianicolo fører dig gennem hele højens grønne område.

Fyrtårn i Rom

Lidt længere nede igen ligger Piazzale del Faro, hvor du ikke kan undgå at se det hvide fyrtårn. Pudsigt med et fyrtårn 30 kilometer fra havet. Tårnet er rejst i forbindelse med fejringen af 50-året i 1911 for Italiens samling. Det er en gave til Rom fra italienere, der er udvandret til Argentina. Pudsigt også med gaven på det tidspunkt, da Rom ikke blev indlemmet i det samlede Italien i 1861, men først i 1870. Det er tegnet af Manfredo Manfredi, der også er manden bag det gigantiske Emanuele-monument på Piazza Venezia. Tårnet er 20 meter højt og bygget af kalksten fra regionen Lombardiet.

Øverst på fyrtårnet er der en inskription “A ROMA CAPITALE GLI ITALIANI D’ARGENTINA MCMXI”, der kan oversættes til ”Til hovedstaden Rom fra italienere i Argentina, 1911”. Over inskriptionen er en lanterne, der stråler om aftenen ved højtider og på særlige helligdage rødt, hvidt og grønt lys – farverne i det italienske flag.

Hvis du kommer op på højen sydfra, finder du i Via Garibaldi San Pietro in Montorio. Det var her man oprindeligt troede at apostlen Peter blev korsfæstet. På stedet finder du et kloster og rundkirken Tempietto del Bramante.

På samme vej, Via Garibaldi finder du også Fontana dell’Acqua Paola, der var Roms største fontæne, indtil Trevifontænen blev opført.

Kanonen affyres

Hver dag kl. 12.00 affyres kanonen fra Gianicolo-højen. Det er sket siden det blev beordret af Pave Pius IX den 1. december 1847 for angive tiden. Paven var utilfreds med at byens ure ikke viste samme tid.

Traditionen begyndte egentlig på borgen Castel Sant’Angelo, inden kanonen blev flyttet til Monte Mario og siden til Gianicolo-højen, hvor den har stået siden 1904.

I videoen herunder kan du se en affyring (51 sek.)

I forbindelse med starten på anden verdenskrig i 1939 ophørte affyringen og faktisk blev de først påbegyndt igen på Roms fødselsdag den 21. april 1959 – altså mere end tyve år senere.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Tips til 50 oplevelser i Rom – køb mine e-bøger her

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.