| |

Etruskernes verden

Fotoet herover er fra etruskerbyen Volterra med udsigt over landskabet omkring.

Etruskerne var et oldtidsfolk i Italien. I denne artikel dykker jeg ned i denne del af den italienske historie.

Tidspunkt

Det etruskiske folkeslag levede fra omkring 800 før Kristus til omkring 300 efter Kristus, hvor folket blev en del af den romerske republik, der var udgangspunktet for opbygningen af Romerriget. Etruskerne er efterkommere af jernalderfolket, som allerede boede i området.

Villanovakulturen

Årene før etruskerne kalder arkæologerne for jernalderen. Det er perioden fra ca. 900 til 700 før Kristus. Menneskets åndelige, sociale og materielle ramme sammenfattes under betegnelsen Villanovakulturen.

Navnet Villanova stammer fra Bologna-området, hvor kulturen tog sit udspring. Etruskerlandet har dybe rødder tilbage til Villanovatiden.

Palazzo di Re Enzo i Bologna

Geografisk område

Etrurien er afgrænset af floderne Arno mod nord, Tiberen mod syd/øst og det Tyrrhenske Hav mod vest. Her er således næsten tale om de to nuværende regioner Toscana og Lazio.

Etrurien var aldrig èt land. Området var typisk opdelt i bystater med en hovedby og dens territorium. Byer blev ofte anlagt højt med befæstningsværker på en klippeknold omgivet af kløfter for at beskytte den mod fjenderne.

Hvor kom etruskerne fra ?

Der er primært to teorier om, hvor de kom fra. Allerede omkring Kristi fødsel beretter den græske historieskriver Dionysios fra Halikarnassos om de forskellige opfattelser af hvor etruskerne stammer fra.

Den græske historieskriver ræsonnerer sig frem til, at etruskerne formentlig kom fra Italien. For ham er der ikke noget i hverken deres kultur eller deres sprog, der skulle indikere, at de kom fra Lydien i Lilleasien, som den anden teori siger.

Disse to modstridende opfattelser har præget forskningen i mange år. I nyere har der endda været en tredje teori. At etruskerne kom fra nord, fra Mellemeuropa.

Det Tyrrhenske Hav har navn fra etruskerne – det græske navn for etruskerne er nemlig tyrrhenerne. Den latinske betegnelse er etrusci eller tusci, som bliver til etruskerne. Selv kaldte etruskerne sig for Rasenna, beretter Dionysios.

Etruskerne har ikke efterladt sig nogen skreven historie, der kan give en forklaring. Det er kun grækerne og romerne, der har skrevet om dem og for dem var etruskerne blot et fjernt folk, som de kun kendte på afstand.

Hvor blev de af ?

De er blevet til romere og nutidens italienere. Efterhånden som romernes indflydelse steg faldt etruskernes tilsvarende. En efter en måtte de etruskiske bystater bøje sig for Roms politiske og militære magt.

Etruskerbyen Veii, der ligger tættest på Rom blev jævnet med jorden i 396 f. Kr. Sådan gik det dog trods alt ikke alle etruskerbyer. Men de måtte underskrive en fællestraktat der reelt gav kontrollen til Rom. Det gjorde, at den etruskiske kultur og sprog langsomt begyndte at forsvinde.

Byen Volterra i det daværende nordlige Etrurien, er det sted, hvor man længst holdt den etruskiske kultur i hævd. Byen ligger højt og isoleret i Toscana mellem Livorno og Siena. Den er absolut et besøg værd.

Fortezza, fængslet i Volterra

Mere om etruskerne

Etruskerne var handelsmænd. Der er fundet spor efter deres handelsvirksomhed over det meste af Middelhavet og Sortehavet. De eksporterede råvarer som metaller og korn. De importerede til gengæld færdige produkter. Der er fundet etruskiske varer i Danmark.

Etruskiske tal

thuen
zalto
citre
safire
macfem
Tæl til fem på etruskisk

Etruskiske ord

secdatter
puiahustru
avilår
aisgud
zamathiguld
ecaden, denne
Eksempler på etruskiske ord

Gravmalerierne i Tarquinia fortæller

I Tarquinia i provinsen Viterbo i Lazio-regionen findes nogle af de bedst bevarede malede grave, der fortæller om etruskernes syn på livet. Øst for byen på Monterozzi-gravpladsen har man fundet intet mindre end 6000 grave. Blot omkring 200 er dekoreret med fresker.

Gravene er fra perioden 600 til 200 år før Kristus. Den ældste er Tomba dei Tore – tyregraven der stammer fra omkring 540 før Kristus. En af de nyeste er Tomba del Convegno – forsamlingsgraven der stammer fra omkring 280 før Kristus.

Kilde til denne artiklel: “Etruskernes verden – livet og døden hos et oldtidsfolk i Italien, udgivet af Nationalmuseet 1982.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.