Der findes omkring 60 katakombere i Rom. Blot fem af dem er åbne for offentligheden i dag. De strækker sig mange kilometre under den italienske hovedstad, nogle steder op – eller rettere sagt, ned i 4-5 etager under jorden. Der er mere end 1 million gravsteder fordelt over mere end 500 kilometer gange.

Det er bestemt en speciel oplevelse at gå rundt i de mange gange på en guidet tur. Her kan du samtidig betragte symboler fra den tidligste kristendom.

Hvad er katakomberne ?

En katakombe er en gravplads, som blev anlagt uden for Roms mure de første århundrede efter Kristi fødsel. Katakomberne består typisk af lange underjordiske gange, hvor der blev hugget rum ud i gangenes sider. Her blev de døde så begravet vandret oven på hinanden.

Efterfølgende blev graven lukket med en marmorplade eller muret til, hvorefter der blev malet en tekst, så man kunne se, hvem der lå begravet hvor.

Der findes også større grave, dekoreret med freskomalerier. Typisk fra rige familier.

Katakomberne forbindes ofte med kristne gravsteder, men der var også katakombere for jøder. Årsagen til katakomberne skyldtes, at de kristne og jøderne ikke accepterede den romerske tradition med at kremere de døde.

I stedet for de almindelige kirkegårde lavede man derfor de underjordiske grave. De blev lagt uden for Roms bymure, da de ifølge romersk lov ikke måtte begraves inde i byen.

Jordforholdene var her særdeles velegnede, da den bestod af tuf, der er en porøs bjergart, der opstår, når vulkansk aske hærder. Den var yderst holdbar til formålet.

Det skete med katakomberne

Man holdt op med at bruge katakomberne i det femte århundrede, da kristendommen blev tilladt efter Milano-ediktet i februar 313. Herefter var de kristne frie til at praktisere deres tro og have kirker.

Da goterne og logobarderne invaderede Italien blev mange katakombere plyndret. I 700-800 tallet blev mange relikvier derfor flyttet ind i kirkerne for at beskytte dem. Herefter holdt man op med at besøge katakomberne og indgangene voksede til.

Først lang tid senere, under Antonio Bosio (1575-1629) og senere Giovanni Battista de Rossi (1822-1894) kom der gang i udforskningen af katakomberne.

Det er en myte at de kristne brugte katakomberne som skjulesteder under forfølgelserne. De blev dog brugt til at holde gudstjeneste og til at mindes de døde.

ROMS PLADSER: Læs om de bedste pladser i Rom

Katakomberne i Rom

Rom har som nævnt fem åbne katakombere, der kan besøges. Et besøg i en eller flere katakombere er en rejse langt tilbage i tiden og bestemt en anderledes oplevelse på turen til Rom.

Indgangen til San Callisto Katakomberen

San Callisto

Katakomben der ligger ud til Via Appia Antica, har navn efter Pave Callisto. San Callisto er den ældste og største af Roms katakombere med sine 90 hektar. Her er omkring tyve kilometer gange med grave, både store og små. De er fordelt på fire niveauer ned til tyve meter under jorden.

Højdepunkterne er:

Pavekrypten med gravsted for ikke mindre end ni paver og flere biskopper. Det vigtigste gravsted i San Callisto, der også kaldes “Det lille Vatikan”. Det blev opdaget i 1854.

Ved siden af pavernes kapel ligger Cecilia-krypten med statuen af Santa Cecilia, musikkens helgeninde på det sted, hun blev begravet. Efterfølgende er hendes jordiske rester blevet flyttet til kirken, der er tilegnet hende. Det er Santa Cecilia, der ligger i Trastevere-området i Rom.

Sakramentskapellerne er fem små kamre med familiegrave. Her er fresker med motiver fra Det Nye Testamente og kristne symboler som en brødkurv (nadveren) og en fisk (Kristus).

Via Appia Antica 126

Åben alle dage pånær onsdag. 9-12 og 14-17. Andre lukkedage i løbet af året.

TJEK PÅ TRANSPORTEN FRA LUFTHAVNEN ? Læs min guide her

San Sebastiano

Katakomben her ligger under kirken af samme navn. San Sebastiano fuori le mura. Her findes helgenens Sebastianos grav. 12 kilometer lange gangsystem. I gangene findes mange hilsner til Apostlene Peter og Paulus samt andre kristne symboler.

Via Appia Antica 136

Åben mandag til lørdag. Søndag lukket. 10-17. Andre lukkedage i løbet af året.

San Sebastiano-kirken med katakomben under

San Domitilla

Katakomben har navn efter Flavia Domitilla, martyr og helgen. Den blev opdaget i 1593. Her er gangene spredt over 15 kilometer i fire niveauer op til 30 meter ned i jorden.

Den guidede tur starter i den underjordiske basilica til ære for de to martyrer Nereus og Achilleus. Kirken stammer fra slutningen af det fjerde århundrede og er bygget over de to martyrers grave.

Via delle Sette Chiese 282.

Åben hele ugen pånær tirsdag. 9-12 og 14-17.

Indgangen til Domitilla-katakomben

San Priscilla

Katakomben i det nordøstlige Rom ligger på den østlige side af parken Villa Ada. Stedet kaldes “Dronningen af Roms katakomber” på grund af mange kvindelige martyrer fra ordenen “Søstrene af Priscilla”.

Kirken er tilegnet Pave Sylvester.

Via Salaria 430

Åben mandag til lørdag. Søndag lukket. 9-12 og 14-17

San Agnese fuori le Mura

Katakomben ligger lige under kirken i det nordøstlige Rom.

San Agnese led martyrdøden på grund af sin kristne tro og blev efter sin død begravet i katakomben her.

Via Nomentana 349.

ROMS KIRKER: Guide til Roms kirker – tag på kirkesafari i de vigtigste kirker

Om dit besøg i katakomberne

De tre katakombere i det sydøstlige del af Rom, San Callisto, San Sebastiano og Domitilla kan sagtens besøges på én dag, hvis du ønsker at udforske flere. De ligger inden for kort afstand.

Et besøg i katakomberne er en guidet tur på op til typisk en time. De kan ikke besøges på egen hånd. Du køber billetten ved den enkelte katakomber, umiddelbart inden besøget. Beregn lidt ventetid, da turene gennemføres på flere sprog.

Det er ikke tilladt at tage billederne nede i katakomberne.

FRISK PÅ FLERE SEVÆRDIGHEDER: Læs mine guide til booking af billetter her

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev med e-bogen “4 dage i skønne Rom”

Få unikke oplevelser i Rom – køb mine e-bøger her

Booking.com