Etna i december-udbrud

FOTO: Vesuv – Etnas søstervulkan ved Napoli

Julemåneden 2015 blev i torsdags indledt med et udbrud fra Etna. Vulkanen der ligger på Sicilien i SydItalien, er den største aktive vulkan i Europa.

Vulkankrateret eksploderede og en mere end 1 km høj lavastråle stod op i luften som en fontæne. Et vildt syn. Udbruddet varede næsten en time. Heldigvis er der ikke meldinger om tilskadekomne.

Selve askeskyen nåede mere end 7 km op over krateret og bredte sig over 100 km. Hele området blev dækket af en kæmpe mørk sky, der førte det såkaldte vulkanske sand med sig. Derfor skulle borgerne passe på, når de bevægede sig uden døre. Billeder viser at biler og gader blev dækkede af et fint lag af sandet.

Lufthavnen i Catania med det fulde navn “Aeroporto Internazionale Vincenzo Bellini di Catania-Fontanarossa” lukkede fredag på grund af askeskyen. Først i dag søndag morgen kl. 6 er lufthavnen på øens østkyst tilbage i fuldt vigør.

Seneste udbrud fra Etna var i november 2013. Eksperter siger, at dette års udbrud er det værste i 20 år. Det værste nogensinde og mest ødelæggende var i 1669, hvor udbruddet varede i 122 dage. Her udspyede vulkanen 950 mio. kubikmeter lava.

I juni 2013 kom Etna på UNESCO’s verdensarvsliste.

Skal du på ferie på Italiens største ø ? Sicilien er en spændende ø, der er præget af forskellige magthavere gennem tiden. Øen har godt 5 mio. indbyggere. Jeg har tidligere skrevet om øen i en artikel til Rejsesøgemaskinen Travelmarket – den kan du læse ved at klikke her.

LÆS OGSÅ:
Sicilien i udbrud – udbrud fra Etna (2013)
Vesuv – farlig vulkan ved Napoli

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.