Det er meget almindeligt at tage en flaske vand med, når man bevæger sig ud på oplevelser i en varm storby.
Det er der to årsager til.
For at undgå at få det dårligt og ganske enkelt for at slukke tørsten.
I Rom er det anderledes.
Her er denne service gratis. Årsagen er de såkaldte “nasoni”, som du kan læse mere om her på siden. Du kan også læse om Tiberen, akvædukterne samt fontænerne. Altså en helt masse om Roms vand.
Hvis du har besøgt Rom, har du helt sikkert oplevet dem. Minifontænerne, hvor vandet løber konstant. De er overalt og er grunden til, at jeg sjældent køber vand, når jeg besøger den Italienske hovedstad.
Rom er meget varm om sommeren, hvorfor det er meget vigtigt, at drikke godt med vand i løbet af dagen.
Jeg er heldig. Min lokale “nasone” er lige uden for mit lokale hotel – lige på hjørnet, på den anden side af vejen. Her starter jeg altid dagen med at fylde vanddunken med rindende, koldt og rent vand. Herefter er jeg klar til at tage hul på dagens program.
VANDKORT OVER ROMS NÆSER: Hent kort over Roms nasoni her
Fra omkring 1870
Du finder disse vandkilder overalt i byen. De første blev bygget omkring 1870 – en af de ældste er den ved Pantheon på Piazza della Rotonda. I Italien betyder “nasone” – stor næse og den tanke kan jeg da sagtens få, når jeg står og betragter den lille fontæne med det friske vand.
Inden for Roms bymure findes mere end 200 vandnæser. I stor Rom findes ikke mindre end 2500 minifontæner.
I en vandnæse version 2020 kan du naturligvis vælge, om vandet skal være naturligt eller med brus. Her et billede af en moderne en af slagsen med Colosseum i baggrunden. Billedet er taget i august 2020.
Tiberen
Floden der løber gennem Rom og deler byen i to, kaldes Fiume Tevere på Italiensk. Faktisk er den Italiens 3. længste flod efter Po og Adige. Den er mere end 400 kilometer lang.
Tiberen løber gennem 4 italienske regioner, Emilia-Romagna, Toscana, Umbrien og Lazio. Den har sit udspring fra bjerget Monte Fumaiolo og udspringer to steder i Tyrrhenske Hav. Den ene i Ostia og den anden lidt mod nord ved lufthavnen i Fiumicino.
Roms fontæner
Quanto sei bella Roma quann’è sera, quanno la luna se specchia dentro ar fontanone – “hvor er du smuk Rom, når det er aften, når månen spejler sig i fontænerne”
Antonelli Vendittis strofe fra sangen Roma Capoccia er rammende og giver et fantastisk beskrivelse, som bare skal opleves LIVE.
Rom har masser af smukke fontæner. Du finder dem overalt i byen, fra de helt store pladser til den lille, som du ved en tilfældighed kommer forbi.
Dronningen af Roms fontæner er Trevifontænen. Den er et tilløbsstykke uden lige og tiltrækker i tusindvis af besøgende hver dag.
Personligt er jeg meget fascineret af Fontana della Barcaccia på Piazza di Spagna, der er bygget som formen på en båd.
Det er blot et par af de mest kendte. Du vil opleve, at du finder dem overtalt for der er rigtig mange af dem rundt i Rom.
Roms akvædukter
Allerede i antikken havde Rom et imponerende vandsystem, der via 11 akvædukter dagligt leverede vand ind til den italienske hovedstad.
Og vand var der netop brug for på den tid til flere store termeanlæg, fx. Caracallas Termer og Terme di Diocleziano.
Men også til de mange fontæner rundt i byen. Ikke tilfældigt at Rom fik kaldenavnet Regina Aquarium, Vandenes Dronning.
BLANDT AKVÆDUKTERNE: LÆS OM MIT BESØG I PARCO DEGLI ACQUEDOTTI
De 11 akvædukter
Aqua Appia
Den første akvædukt der blev bygget. Den blev indviet under Appius Claudius i 312 f. Kr. Den er næsten 15 km lang og ligger mest under jorden, nogle steder ned til 15 meter under jorden.
Aqua Anio Vetus
Akvædukten var den første af 4, der hentede sit vand fra floden Aniene. Den blev ppført ca. 40 år efter Aqua Appia. Den er ca. 63 kilometer lang og løb primært under jorden. Vetus betyder gammel og hentyder til, at der senere blev bygget en nyere, Aqua Anio Novus (ny).
Aqua Marcia
Marcia hentede også sit vand fra floden Aniene. Roms længste akvædukt med sine 91 kilometer. Marcia kunne nå det meste af byen og leverede bla. vand til Kapitol.
Aqua Tepula
Akvædukten blev opført som den 4. i 125 f. Kr. Den var godt 18 km. lang og løb primært under jorden. Over jorden løb den sammen med Aqua Iulia og Aqua Marcia ind til Porta Maggiore, hvor de delte sig igen.
Aqua Iulia
Opført af Marcus Agrippa i 33 f. Kr. 23 km lang og mundede ud på det sted, der i dag hedder Piazza Vittorio.
Aqua Virgo – fortsat aktiv
Den blev også opført af Agrippa og indviet 19 f. Kr. Ca. 20 kilometer lang og forsynede Agrippas termer på Marsmarken med vand.
Virgo fungerer den dag i den hvor den leverer vandet i Trevifontænen.
Aqua Alsietina
Augustus opførte denne akvædukt, der også havde navnet Aqcua Augusta. Den var 33 km. lang og blev brugt til vanding af marker og en kunstig sø, som Augustus lod opføre.
Aqua Claudia
Akvædukten blev indviet af Claudius 52 år f. Kr. Roms største akvædukt med hensyn til hvor meget vand den leverede. Den var 69 kilometer lang, hvoraf de 16 km. lå på arkader. Den leverede vand til det meste af byen og er den bedst bevarede. Man kan stadig i dag se dens arkader rundt i Rom. Det bedste sted er dog i parken Parco degli Acquadotti, hvor du kan se mere end 1,5 kilometer af akvædukten.
Aqua Anio Novus
Novus er opført på samme tidspunkt som Acqua Claudia. 87 km. lang.
Aqua Traiana
Den er bygget af kejser Trajan og indviet i 109 e. Kr. Den forsynede bla. Trastevere-området med vand. Den var ca. 57 kilometer lang.
Aqua Alessandrina
Den sidste af Roms akvædukter. Indviet i 226 e. Kr. af Alexander Severus. 22 kilometer lang og løb primært under jorden.
Hovedstad i Romerriget
Som hovedstad i Romerriget havde Rom de fleste akvædukter. Men der var akvædukter overalt i riget fra England i nord, Marokko i syd, Tyrkiet i øst og Spanien mod vest.
I dag føres vandet ind til byen via 6 hovedakvædukter, primært via kilder i Albanerbjergene og Bracciasøen. En del af kilderne er de samme som i antikken ligesom akvædukterne, der er blevet kraftigt restaureret.
Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>
Flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>
-
E-bog: Oplev 29 kirker i Rom95,00 kr.
-
E-bog: 50 unikke oplevelser i Rom95,00 kr.
Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom
Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.
Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator. Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.