Den klassiske italienske pesto har sit udspring i regionen Ligurien, der ligger i den nord-vestlige del af Italien helt ud til Middelhavet.
Faktisk er den ikke specielt gammel. Vi skal blot tilbage til midten af det nittende århundrede. Ligurernes tradition for at bruge urter stammer dog helt tilbage fra middelalderen.
Den første der nævner pesto er gastronomen Giovanni Battista Ratto i hans værk “La Cuciniera Genovese”. Pestoens udbredelse til verden stammer derfor i høj grad fra havnebyen Genova.
Basilikum
Den helt centrale ingrediens i pesto er basilikum. Eller helt præcist basilico Genovese, når vi har de liguriske briller på. Pesto-saucen er helt oplagt at lave om sommeren, hvor du kan dyrke din helt egen basilikum i haven eller i en potte på altanen.
Disse varer skal du bruge:
1 stor bundt frisk basilikum, fx. en hel potte
5 spsk. olivenolie
3 fede hvidløg
30 gram parmesan eller pecorino romano
50 gram pinjekerner
salt
Sådan gør du:
- Skyld basilikumbladene.
- Rist kernerne på en pande, så de får en gylden overflade.
- Giv evt. hvidløgene et hurtigt opkog for at tage toppen af smagen.
- Hak alle ingredienser fint.
- Bland det hele sammen og blend det.
- Smag til med salt og vurder om der skal tilføjes mere olivenolie.
Det kan du bruge pesto til:
Rør det i pastaen og få en lækker smag.
Brug som smag i en sandwich eller Italiensk panini.
Som dressing i salater.
Ovenpå ristet brød eller bruschetta.
På pizzaen i stedet for tomatsauce.
Som dip til fx. de italienske brødstænger grissini.
På billedet herover er pestoen blandet i en økologisk bucatini fuldkornspasta fra La pasta di Lorenzo.
God fornøjelse med saucen og velbekomme 🙂