Her kan du læse om chokolade- og universitetsbyen Perugia i regionen Umbrien

Vi besøgte middelalderbyen på vores roadtrip i det centrale Italien sommeren 2016.

Vores rute

I samme område aflagde vi også et visit i Frans af Assisis by Assisi. Herfra gik turen sydpå til et besøg i Spoleto. Det blev også til en stor oplevelse ved Marmorvandfaldet Cascata delle Marmore, der ligger vest for Terni. Turen bragte os endvidere til Chieti og Pescara i regionen Abruzzo helt ude ved Adriaterhavet. Herfra gik turen langs kysten til Civitanova i ind gennem regionen Marche.

Fontana Maggiore og Cattedrale di San Lorenzo på Piazza 4. Novembre
Fontana Maggiore og Cattedrale di San Lorenzo på Piazza 4. Novembre

Beliggenhed

Den gamle middelalderby ligger centralt i regionen Umbrien. Byens historiske centrum ligger på en bakketop, 450 meter over havets overflade. Herfra er ca. 150 kilometer til Rom og Firenze.

Facts om byen

Perugia er hovedstad og den største by i regionen Umbrien med sine næsten 170.000 indbyggere. Den gamle by har ca. 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum. Siden 1973 har byen afholdt en jazz-festival som er den største i Italien.

Dét skal opleves

Følg skiltene og kør efter P-huset på Piazza Partigiani, når du ankommer til Perugia. Herfra kommer du op til byen på Piazza Italia via de rullende trapper, som er bygget ind gennem Rocco Paolina.

Den pavelige fæstning fra 1500-tallet er udnyttet genialt og det er en unik introduktion til den gamle by, at komme denne vej dertil. Se billedet herunder for at få et indtryk.

De rullende trapper inde i Rocca Paolina-fæstningen
De rullende trapper inde i Rocca Paolina-fæstningen

Piazza Italia prydes med en lille park, hvor der er en statue af Vittorio Emanuele II – den første konge i det forenede Italien i 1861. I det ene hjørne af pladsen er der en skøn udsigt over en del af byen samt området.

Piazza Italia – Corso Vannucci

Byens hovedstrøg Corso Vannucci begynder ved Piazza Italia. Den er navngivet efter områdets kendte kunstmaler Pietro Vanucci. Hovedgaden er imponerende bred med mange shoppemuligheder.

Hovedstrøget Corso Vannucci
Hovedstrøget Corso Vannucci

Forenden af strøget ligger byens vigtigste plads Piazza 4. Novembre, der tidligere hed Piazza Grande. Her ligger Cattedrale di San Lorenzo. Arbejdet med katedralen startede omkring 1300 og sluttede først i 1490.

Foran kirken ligger fontænen “Fontana Maggiore”, bygget mellem 1278-1280 af Nicola og Giovanni Pisano. Fontænen er et vigtigt eksempel på middelalderligt Italiensk kultur.

Palazzo dei Priori

Når du kommer ud af katedralen ligger Palazzo dei Priori i bygningen til højre på den anden side af pladsen. Det er den gamle regeringsbygning fra 1293-1443 da Perugia var en bystat. Over indgangen hængen byens vartegn griffen. Trappen fører op til mødesalen Sala dei Notari, hvor der var en klassisk koncert, den dag vi besøgte byen. Salen er flot dekoreret med våbenskjole og fresker.

Lige inden vi når til pladsen ligger Galleria Nazionale dell’Umbria på venstre side. Her kan man følge kunstens udvikling i området.

Palazzo dei Priori på Piazza 4. Novembre
Palazzo dei Priori på Piazza 4. Novembre

På Piazza Piccinino finder du Etrusker-brønden samt kirken Compagnia della Morte. Brønden er 37 meter dyb og 5,6 meter bred. Den er bygget i samme periode som Etrusker-murene i byen, omkring 3 århundrede før Kr. Kirken stammer fra 1575, hvor den blev indviet.

Turistkontoret ligger på Piazza Matteotti. Her kan du købe kort og turistguide samt yderligere information om byen.

Etrusker-buen

Etrusker-buen i den nordlige del af centrum er også et besøg værd. Byporten er et imponerende bygningsværk og er den største og vigtigste byport i byen. På samme plads ligger Universitet for udlændinge fra 1925 – det ene af byens 2 universiteter.

Etruskerbuen
Etruskerbuen

Via Acquedotto ligger også nær Etrusker-buen. Fodgængerbroen er bygget oven på en gammel akvædukt fra 1254, for at lede vandet ind til byen.

Gå ikke glip af Gambrinus

Byens bedste is fåes nok hos Gambrinus di Carloni Matteo i Via Bonazzi 3. Isbaren der er fra 1989, kan ihvertfald godt anbefales.

Perugina – chokoladefabrikken ligger uden for byens centrum, i industrikvarteret San Sisto.

Klassisk billede over hus-tagene og området
Klassisk billede over hus-tagene og området

Mere info

Vi parkerede i P-huset på Piazza Partigiani i den sydlige del af byen. Herfra tog vi de rullende trapper op til Piazza Italia, som tidligere beskrevet. I P-huset trækker man en billet når man kører ind – den skal så betales i automaten inden du sætter dig i bilen for at forlade stedet.

Perugia er en rigtig fin og hyggelig middelalderby, som sagtens kan besøges på 1-2 dage. Perugia kan evt. kombineres med Assisi, der ligger tæt på.

Skriv gerne til Forzaitalia.dk, hvis du har spørgsmål til din tur. Du kan skrive til mig ved at udfylde formularen i højre side eller ved at sende en mail til info(@)forzaitalia.dk.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Skal du også til Rom ? Få flere oplevelser med mine e-bøger

Print Friendly, PDF & Email