Her kan du læse om middelalderbyen Spoleto i regionen UmbrienVi besøgte byen med tårnbroen på vores roadtrip i det centrale Italien sommeren 2016. I samme område aflagde vi også et visit i Frans af Assisis by Assisichokolade- og universitetsbyen Perugia  samt chokoladeproducenten Perugina.

Det blev også til en stor oplevelse ved Marmorvandfaldet Cascata delle Marmore, der ligger vest for Terni. Turen bragte os endvidere til Chieti og Pescara i regionen Abruzzo helt ude ved Adriaterhavet. Turen bragte os også ind gennem regionen Marche.

Byens vartegn - tårnbroen Ponte delle Tori
Byens vartegn – tårnbroen Ponte delle Tori

Beliggenhed

Den gamle charmerende middelalderby ligger i den sydlige del af regionen Umbrien – ca. 85 kilometer syd for regionens hovedby Perugia. Byen ligger ca. 150 kilometer nord for Rom.

Facts om byen

Byen ligger på en bakketop ved bjerget Monteluco, næsten 400 meter over havets overflade. Her er ca. 40.000 indbyggere.

Fæstningen set fra tårnbroen
Fæstningen set fra tårnbroen

Dét skal opleves

Fra Piazza Campello gik vi på stien venstre om fæstningen Rocca Albornoziana oppe over os. Fæstningen med de 6 tårne ligger på byens højeste punkt. Det højeste tårn er 35 meter. Fæstningen fungerede som fængsel fra 1817 til 1982.

Omme på den anden side af borgen er der pludselig ikke by mere, men i stedet masser af bjerglandskab klædt i grønt og midt i det står byens vartegn, den  berømte tårnbro – “Ponte delle Torri”. Et imponerende syn og byggeri midt i skoven. Oprindelig var den en romersk akvædukt. Broen er 230 meter lang og 82 meter høj.

Gå en tur over broen og få et godt indtryk af dalen og det skovrige område. Turistkontoret har oversigt over vandreruter her.

Videre rundt på stien ligger et lille hotel og en café/isbar.

Piazza del Mercato
Piazza del Mercato

Vi spiste frokost på den aflange plads, Piazza del Mercato. Her og i de omkringliggende gader ligger flere interessante specialforretninger. På pladsen findes også fontænen, “Fontana di Piazza”, der er bygget ind i en facade med et flot ur.

Via Arco di Druso

Mellem Palazzo Mauri, hvor det lokale bibliotek holder til og Piazza del Mercato ligger gaden Via Arco di Druso. Her går man under den gamle triumfbue Arco di Druso, bygget i år 23 e. Kr.

Triumfbuen Arco di Druso
Triumfbuen Arco di Druso

Turistbureauet ligger på Piazza della Libertá, hvor de har kort over byen. Lige i nærheden ligger det romerske teater, Teatro Romano, hvor man stadig kan få en fornemmelse af, hvordan det har fungeret. Det bruges stadig til forestillinger i dag.

Duomo - Cattedrale di Santa Maria Assunta
Duomo – Cattedrale di Santa Maria Assunta

Santa Maria Assunta

Byens katedral Santa Maria Assunta ligger på den lange plads, Piazza del Duomo. Den stammer helt tilbage fra det 12. århundrede. Den flotte facade har 8 rosetvinduer samt en utrolig smuk mosaik af Jesus, Jomfru Maria og Johannes.

Til venstre for kirken ligger Teatro Caio Melisso.

Bykort og parkeringsmuligheder i byen
Bykort og parkeringsmuligheder i byen

Mere info

Der er 3 centrale P-huse omkring byen, som du kan se på kortet herover.

Den blå hedder Spoletosfera og ligger i den østlige bydel. Den bringer dig tæt på Piazza Liertá og Teatro Romano. Den grønne hedder Ponzianina og ligger i den nordlige del af byen – tæt ved Duomo. Den 3. og gule hedder Posterna og ligger syd for centrum. Her parkerede vi og tog de rullende trapper helt op til Piazza Campello, hvorfra du kan gå rundt om fæstningen på toppen til tårnbroen.

Det med farverne er faktisk ganske smart, for det kan være svært at huske navnet. Farver er nemmere at huske og byen er rigtig godt skiltet og viser dig med farverne vejen til din P-plads.

Spoleto er en hyggelig lille by som sagtens kan besøges på 1 dag, hvor man kan komme rundt og se de vigtigste seværdigheder.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email