Vi besøgte chokoladefabrikken Perugina i Perugia i Umbrien på vores roadtrip i det centrale Italien, sommeren 2016. Det var en rigtig god oplevelse og kan bestemt anbefales som et supplement til de øvrige seværdigheder man kan se i det område. Læs om hvordan nederst i denne artikel.
Luisa Spagnoli og Giovanni Buitoni
Perugina laver i dag mange slags chokolader, men den måske mest kendte kan du se herover – den såkaldte bacio (baci i flertal). Bacio betyder kys.
Historien fortæller, at Luisa Spagnoli der arbejdede på fabrikken havde en hemmelig affære med arvingen til fabrikken Giovanni Buitoni. De holdt deres kærlighed hemmelig ved at sende små beskeder til hinanden, pakket ind i chokoladepapiret. Det er historien om hvorfor der den dag i dag stadig er små citater under chokoladepapiret.
Perugina – centrale årstal
1907 Francesco Buitoni (Giovannis far), Leone Ascoli, Francesco Andreani og Annibale Spagnoli starter produktion af hjemmelavet konfekt i det centrale Perugia. Startkapitalen var 100.000 lire (400 d. kr.).
1913 Produktionen flyttes til Fontivegge uden for Perugia, hvor de køber en grund for 30.000 lire – de bygger fabrikken for 145.000 lire. Der er ca. 150 ansatte på fabrikken.
1922 Bacio kommer på markedet.
1928 Perugina åbner de første butikker rundt i Italien. Den første naturligvis i Perugia – nummer 2 i Napoli.
1935 Perugina begynder at reklamere for deres produkter i radio.
1939 Perugina etablerer butik på Fifth Avenue i New York.
1944 Peruginas fabrik bliver ødelagt under 2. verdenskrig. Genopbygningen sker dog hurtig og allerede i 1945 produceres der igen.
1963 Virksomheden flytter til sin nuværende placering i San Sisto.
1988 Perugina bliver en del af schweziske Nestlé.
1997 Perugina åbner museum i 90-års jubilæumsåret for starten i 1907.
2007 Perugina holder sammen med byen en kæmpe fest og fejrer virksomhedens 100-års jubilæum. Den daværende Italienske præsident Giorgio Napolitano deltager.
Peruginas produkter er i dag repræsenteret rundt i mere end 250.000 Italienske butikker samt i mere end 75 lande. Fabrikken i Perugia fylder et areal på 287,400 kvadratmeter og har 150 produktionslinier. De guidede ture hos Perugina er blevet meget populære – mere end 60.000 gæster besøger hvert år virksomheden.
Italienerne spiser faktisk ikke selv ret meget chokolade – det gør danskerne så til gengæld – 8,8 kg. pr. person om året. Ikke uden grund at Perugina gerne vil udvide deres marked i Danmark, som vores guide sagde.
Alt det praktiske om besøget
Vi reserverede billetten via Peruginas hjemmeside. Betaling foregår, når du ankommer til stedet – ikke via hjemmesiden. 9 Euro pr. person for voksne. Klik på linket til Perugina for at læse hvordan du booker dit besøg.
Der er reducerede priser for unge og børn til og med 5 år er gratis. Det er en rigtig god idé, at skrive reservationen ud, så du kan vise den for at komme ind på virksomhedens område – der er nemlig portvagt.
Der er mulighed for rundvisning mandag til fredag kl. 9-13 og 14-17.30 samt lørdage 10-16 – dog ikke i januar, februar, juni og september.
På vores rundtur var der ikke andre med, så vi havde vores egen guide på rundturen.
Vi blev hentet ved ankomsten til Perugina. Vi startede med at se en film om virksomhedens historie. Herefter fik vi en rundtur på muséet inden den stod på prøvesmagning og her var virkelig rig mulighed for at smage på en lang række af de forskellige smagsvarianter. Lækkert – lækkert og vi måtte spise det vi havde lyst til. Herfra gik vi ind på selve fabrikken, hvor vi så hele processen fra produktion til chokoladerne bliver pakket i æsker. Til sidst er der så mulighed for at handle i deres shop. Turen rundt tager ca. 1 time og 15 minutter.
Casa del Cioccolato Perugina
Viale San Sisto 207
06132 Perugia
Skriv gerne til Forzaitalia.dk, hvis du har spørgsmål til din tur eller ønsker hjælp til at booke rundvisning.
Du kan skrive til mig ved at udfylde formularen i højre side eller ved at sende en mail til info(@)forzaitalia.dk. Læs mere om Forzaitalia.dk her.