Facts og interessant viden om Italien

Arealet er 302.068,26 kvadratkilometer – altså godt 7 gange større end Danmark.

Befolkningen i Italien udgør 58.983.122 indbyggere (1. januar 2022 – Istat).

Ciao er en meget uformel måde at sige hej og farvel på italiensk – specielt mellem folk, der kender hinanden godt.

Dante Alighieri, Francesco Petrarca og Nicolò Machiavelli er centrale personer fra historien med tanker om skabelsen af et samlet Italien.

EF-kontrakten eller Rom-traktaten fra 1957, der dannede grundlaget for det senere EU blev underskrevet på Capitolhøjen i Rom den 25. marts 1957.

Capitolpladsen i Rom

FN eller Forende Nationer har Italien været medlem af siden den 14. december 1955.

Grænsen støder op til Frankrig mod vest, Schweiz og Østrig mod nord samt Slovenien i øst.

Hovedstaden hedder Rom – Roma på Italiensk. Rom har været hovedstad siden Italiens samling i 1870. Indbyggertallet er 2.761.632 mennesker.

Italiensk er det officielle sprog. Dialekterne varierer meget fra region til region. To regioner har også et andet officielt sprog. Det er Aosta, hvor der også tales fransk samt Alto-Adige, hvor det andet sprog er tysk. I disse områder er skilte på begge sprog.

Juventus er italiens største fodboldklub, historisk set. De to bedste rækker i italiensk calcio hedder Serie A og Serie B. Begge rækker har 20 hold.

Kaldenavnet “Støvlelandet” skyldes landets form som en støvle – og relateret til det fodboldglade land. Sicilien er bolden.

Landet ligger i Sydeuropa ved Middelhavet – med det Tyrrhenske Hav mod vest og Adriaterhavet mod Øst.

Motorvejen i Italien omtales autostrada. Der er mere end 3000 kilometer motorvej i støvlelandet.

Nationalmelodien hedder Fratelli d’Italia eller L´Inno di Mameli efter forfatteren Goffredo Mameli.

Oste er bestemt også en spise, som Italien er kendt for. Her kan nævnes navne som Parmesan, Grana Padano, Mozzarella, Pecorino, Gorgonzola og Mascarpone.

Popolazione – befolkningstallet i Italien har været faldende siden 2014.

Quirinale-paladset i Rom er hjemsted for den italienske præsident. Paladset har tidligere været bopæl for konger og paver.

Repubblica Italiana (Den Italienske republik) er det officielle navn. Det har Italien været siden den 18. juni 1946 efter en folkeafstemning.

Strukturen i landet er opbygget med 20 regioner. De er inddelt i 107 provinser som igen er inddelt i 7904 kommuner (2022).

Toscana er en af italiens vinproducerende regioner. Herfra kommer bl.a. Brunello og Chianti. Italien er en af verdens absolut største producenter af vin. Amarone, Barolo, Frascati og Marsala er andre velkendte navne.

Unescos liste over bevaringsværdige områder i verden toppes af Italien i Europa foran Spanien og Tyskland (juli 2019). Se hele den italienske liste her.

Vatikanstaten i Rom samt San Marino mellem regionerne Emilia-Romagna og Marche er to selvstændige stater inden for Italiens grænse.

W ?

X ?

Y ?

Z ?

Æ ?

Økonomien opgøres i euro. Den blev indført som fysisk betalingsmiddel den 1. januar 2002. Lira var den tidligere møntfod.

Å ?

HPIM1671

Få endnu mere om Italien i din indbakke – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.