Et støvleland i karantæne
60 millioner italienere er i øjeblikket i karantæne på grund af coronavirus. Det betyder begrænsninger i de daglige gøremål i endnu højere grad end vi pt. oplever i Danmark.
Det var den italienske premierminister Giuseppe Conte, der bekendtgjorde den helt store lockdown fra den 12. marts 2020 og foreløbig to uger frem.
Kun supermarkeder og apoteker har åbne. Og disse steder er der ofte en begrænsning i, hvor mange der må være inde af gangen. Kun en fra hver husstand må handle. Folk må gerne tage på arbejde, men opfordres til at blive hjemme i det omfang, det kan lade sig gøre. Hvis man forlader sin bolig, skal man have udfyldt et selvcertificeret dokument, der skal kunne vises til myndighederne.
Andre tjenester der vedrører sundhed, mad, transport og energi fungerer fortsat.
COVID-19: Status på coronavirus i Rom og Italien
Der er allerede masser af gode historier på de sociale medier, der viser sammenholdet mellem støvlelandets beboere. Impulsiv sang og musik fra folks balkoner. En person starter det hele og gradvis kommer flere mennesker frem fra deres lejlighed og stemmer med. Det italienske flag er også særdeles synlig flere steder.
Lørdag kl. 12 var der en landsdækkende applaus til læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, der kæmper hele døgnet mod den virus, der har ramt Italien så hårdt.
Kirkeklokker rundt i de italienske byer spiller hymner oftere end normalt. De bliver meget tydeligere i gadebilledet, når der er mindre støj fra trafikken end normalt.
Der er en følelse af chok over, at den smukke italienske hovedstad Rom er lagt ned – øde, og uden meget liv. Alle de manglende turister bliver en kæmpe økonomisk udfordring – som alle andre steder i verden.
Lørdag var Roms borgmester Virginia Raggi ude med en opfordring om at blive hjemme og kun bevæge sig uden for når det er livsnødvendigt. Den opfordring kommer efter, at to kinesiske læger har udtalt til avisen La Repubblica, at de undrer sig over, at der fortsat er mange romere i gadebilledet. De to læger er kommet til fra Kina for at bistå med bekæmpelsen af coronavirus på et romersk hospital.
Alle museer og monumenter i Rom er lukkede. Vatikanet har også allerede meldt ud, at alle kirkelige handlinger omkring påske er aflyst. I stedet bliver alle pavens gudstjenester streamet. Flere kirker er åbne, men der bliver ikke afholdt gudstjenester.