Basilica San Lorenzo in Lucina er endnu en kirke i rækken af kirker i Rom, der er dedikeret til helgenen San Lorenzo, der var diakon og led martyrdøden ved ifølge legenden ved at blive brændt levende på en rist.

Her er vi på Piazza San Lorenzo in Lucina i rione Colonna, tæt ved den pulserende gade Via del Corso.

Basilica di San Lorenzo in Lucina i Rom

San Lorenzo er begravet i Basilica di San Lorenzo fuori le mura, der er nabo til til Roms Varane-kirkegård i Tiburtino-området vest for Roms hovedbanegård Stazione Termini. I Via Urbana findes den lille kirke Chiesa San Lorenzo in Fonte, som er bygget det sted, hvor han var fængslet.

Lucina var formentlig navnet på den oprindelige ejer af den kristne husmenighed, der var her oprindeligt i det tredje århundrede. Siden hen kom en rigtig kirke, der flere gange er blevet renoveret af siddende paver.

Kirkens nuværende udseende stammer fra 1858 hvor basilicaen blev restaureret under pave Pius IX.

Kirkens klokketårn, kampanilen af mursten blev tilføjet i 1112 over kirkens højre midtergang.

Kirker i det centrale Rom
Kirkerummet

Inden for i kirkens højre side findes “Lovatti-kapellet til ære for San Lorenzo. Det første kapel i højre side. Her er de lænker, som blev brugt mens han var fængslet.

San Lorenzo grill riste i kirken i Rom
San Lorenzos kapel i kirkens højre side.

Det fjerde kapel i kirkens højre side er designet af Gian Lorenzo Bernini. Det hedder Cappella Fonseca og er tilegnet Gabriele Fonseca, der var læge for pave Innocent X. Bernini har bl.a. lavet en buste af Fonseca, som kan ses til venstre i kapellet.

I det sidste kapel på højre hånd, til højre for hovedaltret, ses en mindetavle for italiens sidste konge Umberto II.

Hovedaltret

Over hovedaltret se Guido Rensi’s “Kristus på korset” fra 1639-40. Det er indrammet af seks korintinske søjler af sort marmor. Under altret er et relikvie, hvori bevares den rist, som San Lorenzo, blev grillet levende på

I kirkens venstre side findes et kapel til ære for Frans af Assisi. Her ses malerier, der skildrer hans liv.

Vi er ca. midtvejs mellem Piazza Venezia og Piazza del Popolo. Her lige ved Via del Corso ligger Piazza di San Lorenzo in Lucina på venstre hånd, når øjnene skuer mod obelisken på Piazza de Popolo.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Læs mere om Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email