Santa Pudenziana i Via Urbana i Roms Monti-område er en af byens ældste kirker. Oprindeligt var her en husmenighed, hvor der blev holdt gudstjenester.

Tæt på finder du Basilica Santa Maria Maggiore, en af de fire største kirker i Rom samt en anden af de ældste kirker i byen, Santa Prassede. Så det er et yderst interessant område, hvis du holder af at besøge kirker i den italienske hovedstad.

Santa Pudenziana - en af de ældste kirker i Rom
Indgangen til kirken fra Via Urbana

Roms filippinske meninghed

Santa Pudenziana bruges primært af Roms filippinske menighed. Kirken ligger under gadeniveauet i den nordlige ende af den hyggelige gade Via Urbana. Kirken er en en-skibet kirkebygning. Francesco da Volterra er manden bag kirkens kuppel fra det 16. århundrede.

Mosaikkerne i kirkens apsis er imponerende. Kristus sidder på tronen omgivet af apostlene og to kvinder. Bag Kristus er et kors der er flankeret af evangelistsymboler, englen for Matthæus, løven for Markus, oksen for Lukas og ørnen for Johannes.

Senator Pudens hus i Rom
Kirkens smukke apsis med Kristus i midten

Legenden fortæller, at søstrene Prassede og Pudenziana var døtre af senator Quintus Cornelius Pudens. Han er nævnt i Det Nye Testamente, Paulus. 2. brev til Timoteus 4, 21. Apostlen Peter skal have boet i Pudens’ hus under sit andet ophold i Rom, der varede i syv år. (60 – 66).

I huset afholdt Peter gudstjenester for den romerske husmenighed. Pudens børn, søstrene Pudenziana og Prassede samt sønnerne Novatus og Timotheus var blandt de første der blev døbt af apostlen. Under kejser Neros forfølgelser af de kristne påtog de to søstre, trods deres høje status, at indsamle de forkullede eller blodige rester af martyrerne for at give dem en ærefuld begravelse.

Efter Pudens’ død byggede sønnen Novatus et termeanlæg i huset. Omkring år 80 efter Peters ophold i huset besluttede pave Pius I, at bygge en kirke på stedet.

Udgravninger dybt under kirken har afdækket dele af et murværk og gulvbelægning fra det andet århundrede. Det kan være rester af Pudens hus. Flere beretter om at det her sted måske er det ældste sted for kristen gudsdyrkelse i Rom.

Roms filippinske meninghed
Kirkerummet

Følg med på bloggen

50 unikke oplevelser i Rom – køb min e-bog

Print Friendly, PDF & Email