Barokkirken Santa Maria della Vittoria ligger nordvest for Piazza Repubblica ved Via XX. Settembre og den har særligt to årsager til, at den er et besøg værd. Egentlig er der tre, da du får en bonus lige over for kirken, hvor du finder den imponerende Moses-fontæne på Piazza di San Bernardo.

Santa Maria della Vittoria kirke i Rom
Kirkens ydre facade ud til Via XX. Settembre

Kirkens historie

Kirkens navn henfører til Trediveårskrigen, hvor de katolske Habsburgere den 8. november 1620 besejrede den protestantiske kong Frederik af Böhmen i nærheden af Prag.

Kirken er opført mellem 1608 – 1620 som klosterkirke for karmelitermunkene. Arkitekten bag kirken er Carlo Maderno, som har mange byggerier i Rom på sit CV. Kirkens travertinfacade er opført af Giovanni Battista Soria og tilføjet i 1626.

Loftet har fresker med Jomfru Maria, der er kreeret af Gian Domenico Cerrini. Marmorgulvet stammer fra 1724.

Kirken i Rom kendt fra Dan Browns bog Engle og Dæmoner med Tom Hanks
Kirkens indre med altret

Den hellige Teresas ekstase

Kirkens hovedattraktion er uden tvivl Gianlorenzo Berninis mesterværk af Den Hellige Teresas ekstase. Den verdensberømte kunstners arbejde findes i Cornaro-kapellet til venstre for kirkens hovedalter. Værket blev bestilt af den venetianske kardinal Federico Cornaro. Bernini arbejdede på værket mellem 1644 – 1652.

Værket forestiller nonnen der ligger i ekstase på en sky med hovedet kastet bagud. Øjnene er halvt lukkede og munden åben, som om hun stønner. Over nonnen ses en engel, der med et smil nærmer sig og løfter højre arm for at støde en gylden pil i hendes bryst. Lyset falder ned over værket fra et vindue i loftet.

Teresa af Àvila fra Kastillien i Spanien levede fra 1515 – 1582. Hun var en spansk mystiker, forfatter og nonne. Hun blev helgenkåret i 1622 under pave Gregor 15. Sammen med Johannes af Korset stiftede hun Karmeliterordenen.

Gianlorenzo Berninis mesterværk af Den Hellige Teresas ekstase
Berninis mesterværk af Den Hellige Teresas ekstase

Engle og Dæmoner

Dan Browns film “Engle og Dæmoner” har også været med til at sætte kirken på landkortet. Den lægger nemlig kulisse til en scene i filmen med Tom Hanks i hovedrollen. Hanks er i rollen som Robert Langdon på jagt efter den tredje forsvundne kardinal, da han ankommer til kirken. De to første er døde. Det er et dramatisk syn, der møder Langdon i kirken. Den tredje kardinal er i live. Men han er ophængt i kirkerummet mellem to kabler. Under ham brænder et bål af kirkebænke, der vil brænde ham langsomt.

Fontana del Mosè

Lige over for kirken må du ikke gå glip af den store Moses-fontæne. Den kaldes også Fontana dell’Acqua Felice.

Fontænen er produceret af travertin fra Diocletians Bade ved Piazza Repubblica. I den midterste buegang ser vi Moses. Til venstre ser vi Aaron, der leder det jødiske folk til vandet i ørkenen. Til højre ses Gideon udvælge sine soldater. De fire løver forrest var oprindeligt i Pantheon.

Fontænen er i 2019 blevet moderniseret takket være en donation fra modevirksomheden Fendi.

Fontana Felice med Moses statuen på Piazza Bernardo i Rom
Fontana Felice med Moses-statuen på Piazza Bernardo

Her på bloggen kan du læse beskrivelser af mange af Roms skønne kirker. Klik på linket her og kom til den komplette oversigt over mine kirkebeskrivelser.

Følg mig på bloggen

Få 50 unikke oplevelser i Rom – køb min e-bog

Print Friendly, PDF & Email