Den smukke kirke Santa Maria in Trastevere ligger på pladsen af samme navn i det maleriske område Trastevere i Rom. Her er bare en hyggelig stemning, der om aftenen har det med at blive helt magisk.

Santa Maria in Trastevere i Rom
Kirkens facade

Når du kommer ind på pladsen og skuer mod kirken, bliver du straks draget af mosaikkerne fra 1200-tallet på kirkens facade. Så er du i hjertet af Trastevere.

Sammen med Santa Prassede og Santa Pudenziana siges, at de tre kirker var de første, der holdt offentlige gudstjenester. Santa Maria in Trastevere er Roms ældste Maria-kirke, hvor Santa Maria Maggiore er den største. Se min oversigt over endnu flere kirker i Rom.

Oliekilden

Legenden fortæller, at kirken er grundlagt på det sted, hvor der udsprang en oliekilde fra jorden på Kristi fødselsdag. Begivenheden blev af daværende pave Calixtus kædet sammen med Kristi genkomst. Derfor skulle der opføres en kirke på stedet. Den fik navnet Calixtus’ kapel. Kirken blev opført mellem 217 og 220.

Senere i år 340 blev kirken omdannet til en basilica under pave Julius I.

I tolvhundrede tallet blev kirken renoveret under pave Innocens II. Det var i den periode at kirken blev tilføjet de smukke guldmosaikker i frisen over indgangen til kirken. Frisen viser de fem forstandige og fem uforstandige brudepiger fra lignelsen i Matthæus-evangeliet i Det Nye Testamente. I midten ses Jomfru Maria med Jesusbarnet.

Kirker i Trastevere i Rom
Frisen med de ti brudepiger

Kirkens romanske kampanile blev også tilføjet i perioden under pave Innocens.

I 1800-tallet blev kirkens facade forandret af Carlo Fontana. Heldigvis blev mosaikkerne bevaret. Fontana stod også for en fornyelse af fontænen på pladsen foran kirken.

Inde i kirkerummet ses 22 romerske granitsøjler. Træloftet fra 1617 er skabt af Domenichino.

Pietro Cavallini og Santa Maria in Trastevere i Rom
Kirkerummet med de 22 søjler

Til højre for altret, tæt ved en lysestage af Paschal, er der en inskription med ordene Fons Olei. Det er en markering af det sted, hvor oliekilden sprang frem.

Mosaikkerne i kirkens apsis og apsisbue stammer fra omkring 1140. Centralt i apsis ses Kristus og Maria på en fælles trone. De er flankeret af helgener og paver. Yderst til venstre ses Pave Innocens II. Herunder er tolv får og under dem ses billeder fra Jomfru Marias liv. De stammer fra 1291 og udført af Pietro Cavallini.

Carlo Fontana og Santa Maria in Trastevere i Rom

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Læs mere om Rom – køb mine e-bøger her >>

Styr på transfer fra lufthavnen – køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Print Friendly, PDF & Email