Chiesa di Santa Maria in Via – Madonna del Pozzo

Rom har ligesom Lourdes i Frankrig sine mirakuløse kilder. Du kan for eksempel besøge kirken Santa Maria in Via i Roms hjerte, bag butikscentret Galleria Alberto Sordi.

I Vatikanhaverne findes Lourdes-grotten, der er parkens spirituelle hjerte. Frankrig donerede grotten til Pave Leo XIII i 1902. Den siddende pave plejer at komme her i slutningen af maj for at bede for troende, der har gået turen op til højen med korset, på samme måde som Kristus.

I Chiesa Santa Maria in Via Lata findes Cappella della Madonna del Pozzo kapellet, hvor der i 1256 skete et mirakel, der gav kirken dens navn, “Det lille Lourdes”.

En brønd i kardinal Pietro Capoccis stalde begyndte at flyde over med vand så meget, at hele pladsen blev oversvømmet. Det skete natten mellem den 26. og 27. september 1256.

En sten med en malet Jomfru Maria, formentlig fra bunden af cisternen, flød på vandet. Kardinalen reddede stenen og byggede et skrin til den på sin grund. Lige siden er det mirakuløse motiv blevet æret som “Vor Frue af brønden”.

Dagen efter miraklet fik pave Alexander IV det hellige motiv båret i procession og et kapel, dedikeret til Madonnaen, blev bygget i stedet for stalden for at mindes det mirakel, der netop var sket.

Kirkens indre

I dag besøger mange troende, romere og turister fra hele verden, der kender historien, denne smukke kirke i hjertet af Rom, gerne sent på aftenen, for at drikke en slurk af det mirakuløse vand, der strømmer fra den gamle brønd. Legenden går på, at den der drikker af vanden fra kilden snart vil opleve en mirakuløs oplevelse.

VATIKANHAVERNES HJERTE: Læs om Lourdes Grotten her

Denne unikke kirke, hvis oprindelse stammer fra før 995 e. Kr., ligger mellem Via del Tritone og Galleria Alberto Sordi ved Via del Corso , kun et stenkast fra Trevifontænen.

Kirkens særlige navn “In Via” betyder “i gaden” og refererer sandsynligvis til “i nærheden” af Via Flaminia (i dag Via del Corso), som på det tidspunkt var en af hovedvejene fra Rom og ud i Romerriget.

Chiesa Santa Maria in Via blev genopbygget i 1491 under pave Innocent VIII og genopført i 1594 af Francesco da Volterra fra et design af den kendte arkitekt Giacomo Della Porta, der påbegyndte facaden og blev afsluttet af Carlo Rainaldi i 1681.

I det lille kapel til højre i kirken, “Madonna del Pozzo” finder vi maleriet af Madonnaen. Det er her, hvor det er muligt at få en slurk af det hellige vand. Bemærk motivet af brønden i gulvet.

Brøndens Madonna – Madonna del Pozzo fejres hvert år i slutningen af september.

Santa Maria in Via ligger på adressen Via del Mortaro 24 mellem Palazzo Chigi og Trevifontænen.

Følg med på bloggen

Print Friendly, PDF & Email