Santa Maria del Popolo ligger på Piazza del Popolo klods op af Porta del Popolo for enden af Via del Corso. Her kom folk igennem porten, når man kom rejsende til Den Evige Stad fra nord.

Porta del Popolo i Rom
Porta del Popolo set inde fra Piazza del Popolo

Kirken er nok mest kendt for de utroligt smukke familiekapeller med store kunstværker og for at have dannet kulisse i Dan Browns film “Engle og Dæmoner” med Tom Hanks i hovedrollen som symbolforskeren Robert Langdon.

På den enorme plads ved indgangen til Via del Corso findes to andre næsten ens-lignende kirker, Santa Maria del Miracoli mod vest og Santa Maria in Montesanto mod øst.

Porta del Popolo er smukt dekoreret af Bernini i anledningen af den svenske dronning Kristinas indtog i Rom i 1655. Hun vakte stor opsigt ved at konvertere fra kristendommen til at blive katolik.

Santa Maria del Popolo med værker af Caravaggio
Facaden til Santa Maria del Popolo

Kirkens historie

Kirken Santa Maria del Popolos oprindelige historie dateres tilbage til 1099, hvor pave Paschalis II opførte et kapel på stedet. Det blev opført over kejser Neros grav. Pave Gregor IX erstattede i 1227 kapellet med en større sognekirke for folket – il popolo.

Sidenhen blev kirken restaureret videre under siddende paver. I 1479 blev den udstyret med en kuppel, som en af de første kirker i Rom.

Lige ved siden af kirken ligger et kloster hvor Martin Luther boede, da han besøgte Rom i 1512.

Santa Maria del Popolo på Piazza del Popolo i Rom
Kirkerummet

Kirkens kapeller

Chigi-kapellet – det tredje kapel i kirkens venstre side er formet af Raphael mellem 1511 – 1516 for den rige bankier Agostino Chigi som gravmæle for hans familie. Kapellet har sin egen kuppel. Kapellet indgår som kulisse i filmen Engle og Dæmoner. Her finder Tom Hans i rollen som symbolforsker Robert Langdon den døde kardinal under gulvet med dødens motiv “Mors ad coelos – døden er vejen til himmelen”.

I Cerasi-kapellet der også ligger til ventre for højaltret ses Caravaggios (Michelangelo Merisi) berømte værker af apostlene Peter (tv.) og Paulus (th.) fra 1601. Olielærredet til venstre viser Peters korsfæstelse, hvor han bliver naglet til korset på Neros Circus.

Til højre ses Paulus’ omvendelse. Han styrter af hesten og blændes af synet af Kristus. Begge motiver er skabt til rummet og se skal ses fra siden. Centralt i kapellet ses Anniballe Carraccis “Marias himmelfart”.

Cerasi-kapellet med værkerne af Caravaggio
Cerasi-kapellet med værkerne af Caravaggio

I della Rovere-kapellet – det første i kirkens højre side ses Pinturicchios “Tilbedelsen af Jesusbarnet” fra 1485.

Kirkens ottekantede kuppel er formentlig den ældste af sin slags i Rom.

PÅ UDKIG EFTER FLERE KIRKER I ROM ? SE OVERSIGT OVER ALKE KIRKER PÅ BLOGGEN

Følg med på bloggen – modtag mit nyhedsbrev >>

Få mere viden om Rom – køb mine e-bøger >>

Husket transfer fra lufthavnen? køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email