Det er ikke mange turister der finder frem til kirken San Giorgio in Velabro i Rom, der ellers ligger i et yderst interessant område med flere spændende holdepunkter. Dem vil jeg kigge nærmere på i dette blogindlæg.

I oldtiden hed området Velabrum. Det var betegnelsen for området mellem de tre høje Capitol, Palatin og Aventinerhøjen.

Kirkens facade

Ifølge legenden var det her i området, at tvillingerne Romulus og Remus blev fundet af en ulvinde og senere voksede op hos hyrden Faustulus og hans kone Acca Laurentia. Romulus grundlagde senere Rom – læs hele historien her.

Velabrum var et sumpområde og derfor konstruerede etrusker-kongen Tarquinius Priscus en kloak, der skulle dræne området og gøre det klar til bebyggelse. Det er den ikoniske Cloaca Maxima, der var så godt et ingeniørarbejde, at den fortsat er i funktion. Den er bag San Giorgio in Velabro.

Forum Boarium

Efterhånden som området blev opdyrket, blev der også anlagt et kvægtorv, Forum Boarium. Her kunne der købes dyr, der skulle bruges til ofringer i byens templer.

Arco degli Argentari (Vekselerernes Bue) var ikke en klassisk triumfbue – mere en portal der forbandt en af de mest befærdede gader i det antikke Rom, Vicus Jugarius og Forum Boarium.

Arco degli Argentari

I det 7. århundrede blev Arco degli Argentari bygget sammen med San Giorgio in Velabro i forbindelse med opførelsen af kirken. Derved gik den ene halvdel af portalen tabt. Den anden er dog rigtig godt bevaret, som du kan se ved selvsyn. Portalen er omkring 500 år ældre end kirken.

Kirken blev indviet til ære for den romerske officershelgen Sebastian, der led martyrdøden under Kejser Diocletian. Først under Pave Zakarias (741 – 752) fik den sit nuværende navn. Årsagen var, at man havde fundet en hjerneskal, som skulle have tilhørt den navnkundige Skt. Jørgen. Hans relikvier blev først til Rom og kirken på Velabro fik nu navn efter ham.

Treskibet basilica

Teglkirken er lille og enkel. Den er en treskibet basilica, der er ombygget og restaureret flere gange. Porticoen som du træder ind i inden du kommer ind i kirken stammer fra det tidlige 1200. Det smukke tårn der er en af Roms smukkeste kampaniler er tilføjet i middelalderen.

Det enkelte kirkerum i San Giorgio in Velabro
Det enkelte kirkerum i San Giorgio in Velabro

Bemærk korset der er indhugget i trappen op til kirkens kor.  

Natten mellem den 27. og 28. juli 1993 blev kirken udsat for et attentat der ødelagde facaden. Det er aldrig blevet opklaret, hvem der stod bag. Kirken genåbnede i 1996.

Basilica San Giorgio in Velabro, Via del Velabro 19.

Janus-buen

Foran kirken ved Via del Velabro står Janus-buen. Den imponerende bue menes at stamme fra Kejser Konstantins tid. Det menes, at den stod i et vejkryds på Forum Boarium.

Mellem San Giorgio in Velabro og Tiberen ligger Piazza della Bocca della Verità. Her ligger først to templer. Portunus-templet og Herculus-templet. Lige inden du kommer til Portunus-templet ligger Casa dei Crescenzi – en gammel tårnfæstning fra det 12. århundrede. Den blev brugt til at opkræve told.

Her ligger naturligvis også kirken Santa Maria in Cosmedin, der er mest kendt for en attraktion uden for kirken – nemlig Bocca della Verità – Sandhedens mund.

Lidt oppe af Via San Giovanni Decollato ligger kirken med navnet “Johannes Døber halshugges”. Desværre er kirken sjældent åben.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Få flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email