Basilica di Santa Sabina all’Aventino ligger som navnet siger på Aventinerhøjen, en af Roms syv høje. Kirkens adresse er Piazza Pietro d’ Illiria 1.

Kirkens indgang

Vigtigst om kirken

Kirken er en klosterkirke, tilknyttet dominikanerordenen.

Kirken er en af de bedst bevarede kirkebygninger fra senantikkens Rom. Den har sit navn efter Sabina, der var en fornem romersk kvinde, der skal have lidt martyrdøden under kejser Hadrian.

Præsten Peter af Illyrien er manden bag kirken, der er opført i perioden år 422 – 432. Kirken er en såkaldt titulærkirke. Det betyder, at den er opført oven på et hus, der fungerede som en af de første kristne menigheders mødesteder i Rom.

Kirkens hoveddør er en trædør af cypres fra det femte århundrede. Her ses nogle af de ældste eksempler på kristen træskulpturarbejde. Oprindelig bestod døren af 28 firkanter, men nu er der kun 18 tilbage. De forestiller motiver fra både det nye og gamle testamente i Bibelen.

Kirkens indre rum

24 marmorsøjler i kirkerummet

Kirken har store, høje vinduer, der giver et godt lys.

I kirkens gulv ses flere gravstene. De 24 marmorsøjler er markante i hver side af kirkerummet. Bemærk også den lange blå mosaik over kirkeporten på bagsiden af indgangspartiet – den fortæller med gyldne bogstaver om kirkens oprindelse.

På grund af dens beliggenhed med den flotte udsigt over byen, er kirken er meget søgt som bryllupskirke.

Udgravninger under kirken har fremvist de oprindelige romerske huse samt rester af Den Serviske bymur, Roms første bymur.

Åbningstider

Kirken har åben hver dag fra kl. 8.15 – 12.30 og 15.30 – 18.00. Det er ikke muligt at besøge kirken, mens der er messe.

ANDRE KIRKER I ROM: Se min guide til endnu flere kirker i Rom

Andre seværdigheder i området

Kirken ligger ud til Via Santa Sabina. Gå til højre til Piazza dei Cavalieri di Malta og kig gennem nøglehullet og få et anderledes kig til Peterskirken. Kig efter køen, det er en oplevelse værd.

Piazza Cavalieri di Malta - nøglehullet Peterskirken

Hvis du går til venstre uden for Santa Sabina kommer du til Giardino degli Aranci, også kendt som Parco Savello. Her er den skønneste udsigt over Tiberen og byen. Når du kommer ud herfra kan du følge den hyggelige sti Clivo di Rocca Savella ned af højen.

Parco Savello - Giardino degli Aranci
Parco Savello – bemærk Peterskirkens kuppel midt i billedet

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email