Der er skrevet læssevis af bøger om Peterskirken og Piazza San Pietro – her får du højdepunkterne, der er en god introduktion til Vatikanet – en selvstændig stat i Rom. Du kan sagtens bruge en hel dag på seværdighederne i verdens mindste stat.

Sightseeing i Rom: Tag rundt i Den Evige Stad med Big Bus

Vatikanet

Verdens mindste stat dækker et areal på ca. 170 ha. Vatikanområdet ved Peterskirken dækker ca. 44 ha. Resten er bygninger i og uden for Rom. Fx. pavens sommerresidens i Castel Gandolfo. Pavestaten har omkring 1000 indbyggere, hvoraf ca. halvdelen bor i Vatikanet.

Vatikanet har siden 1969 været medlem af FN og har diplomatiske forbindelser til en lang række lande, herunder Danmark.

Vatikanet har sin egen avis samt radio- og tv-kanal. Radio Vaticana og Centro Televisivo Vaticano. 

Du kan også købe frimærker med Vatikanets logo og paven på postkontoret, der ligger på Peterskirkens højre hånd, når du kommer ud af den enorme basilica.

Det vatikanske postvæsen, der blev etableret i 1929, regnes for et af de mest effektive i verden.

Vatikanmuseerne

Vatikanmuséerne med Det Sixtinske Kapel er et kapitel for sig selv – disse utrolig smukke muséer er bestemt et must, hvis du er til kulturskatte og smukt dekorerede sale. Du finder museerne ved at følge Viale Vaticano langs muren på kirkens højre side. Husk at købe billet inden dit besøg – ellers kan du risikere lang ventetid.

MUSEI VATICANI: Læs min miniguide til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske kapel

Kirkens imponerende facade

Peterskirken

Kejser Konstantin rejste den første Peterskirke over Peters grav i år 326. I 1452 besluttede Pave Nikolaus at restaurere kirken – det var egentlig startskuddet til det resultat, vi ser i dag. Kirken blev indviet den 18. november 1626, på 1300-års dagen for opførelsen af den første Peterskirke.

Peterskirken er Roms og verdens største kirke. Den er enorm, ja nærmest som en hellig by med en lang række højdepunkter. Her er plads til omkring 40.000 kirkegæster på en gang.

Kirkens imponerende facade er skabt af Carlo Maderno, der er en schweizisk/italiensk arkitekt. Den er udsmykket med otte korintiske søjler centralt og fire pilastre – to på hver side af søjlerne.

Kirkens portico

Porticoen – rummet inden du kommer helt ind i kirken er 71 meter lang, 13,5 meter bred og 20 meter høj. Der er 5 døre ind til kirken. Den midterste dør stammer fra den første Peterskirke og den længst til højre er Porta Santa – Den Hellige Dør, der kun er åben i Jubelårene.

PORTA SANTA: Læs mere om De Hellige Døre 

Peterskirkens skib er 186 meter lang – den totale længde af kirken er 211,5 meter. I gulvbelægningen inde i kirkens midte, er angivet en række andre kirkers længde, således at du kan se forskellen. Kassetteloftet over skibet er 44 meter oppe over gulvet. Der er 44 altre og 395 statuer rundt i kirken.

Kirkens indre

Lige inden for indgangen i hovedskibets højre side findes et af kirkens højdepunkter, nemlig Pietà. Jomfru Maria med liget af Kristus, efter at han er taget ned fra korset på Golgata. Et kunstværk i marmor af Michelangelo Buonarotti. Han var kun 23 år, da han skabte dette mesterværk fra 1498-99, der er skabt ud fra en blok af Carrara-marmor.

I dag er værket godt beskyttet bag glas, efter at det blev angrebet den 21. maj 1972. Det skete ved at ungareren Laszlo Toth angreb renæssanceværket med en hammer, mens han råbte: “Jeg er Jesus Kristus – opstået fra de døde”. 15 hammerslag blev det til, inden Toth blev overmandet. Der gik 10 måneder med at genskabe Pietà. Toth blev erklæret for sindssyg og derfor ikke dømt for forbrydelsen. Han blev indlagt på psykiatrisk hospital. Han døde i 2012.

På turen op til højaltret er der i højre og venstre side ialt 11 kapeller, altså mindre kirker, der holder gudstjenester.

Thorvaldsens værk

Til venstre ved Sakristiet, inden højaltret ses gravmælet for Pave Pius 7. Det er interessant, da det er skabt af den danske billedhugger og kunstner Bertel Thorvaldsen – et af hans hovedværker. Arbejdet strakte sig over otte år og var færdig i april 1831. Det gav iøvrigt en del debat, da Thorvaldsen jo ikke var katolik.

Michelangelos Pieta

Bronzestatuen af apostlen Peter længere oppe i kirkerummets højre side er en anden af kirkens skatte. Den stammer fra middelalderen og tilskrives Arnolfo di Cambio. Statuens fødder er godt slidt af kys og berøringer fra pilgrimme og turister gennem tiderne.

Bronzestatuen af Sankt Peter

Bronzebaldakinen over højaltret er over 29 meter høj og dermed kun få meter mindre end Rundetårn i København. Den er et samarbejde mellem de 2 kunstnere Gian Lorenzo Bernini og Francesco Borromini fra 1624-33.

FRA OG TIL ROMS LUFTSHAVNE – Læs min guide her

Sankt Peters trone

Hvis du kigger gennem baldakinen ser du forenden i koret et andet mesterværk af Bernini, nemlig Sankt Peters trone. Den “svævende” stol er centralt i monumentet. Legenden fortæller, at Peter har siddet i stolen. Hele monumentet stammer fra 1658-66 og vejer mere end 121 tons. Det gyldne mesterværk i bronze kan ikke gå dit øje forbi.

Berninis baldakin over højaltret

Foran højaltret kigger du ned i Peters grav, hvor der konstant brænder 99 olielamper. En del af olien til lamperne hentes fra Getsemane Have i Jerusalem. Det er kun den siddende pave, der må prædike fra højaltret.

Michelangelos kuppel

Over højaltret kan man rundt i den mægtige kuppel læse Kristi ord til Apostlen Peter: “Du er Peter (klippen) og på denne klippe vil jeg bygge min kirke – dig giver jeg nøglerne til himmerige ” Bogstaverne er næsten 2 meter høje !. Fra gulvet til kuplens top er der 120 meter. Kuplens diameter er 41,50 meter – næsten det samme som Pantheon. Kuplen er Michelangelos arbejde. Efter hans død var det Giacomo della Porta og Domenico Fontana, der færdiggjorde det imponerende mesterværk i 1590.

TAG PÅ KIRKESAFARI I ROM: Miniguides til en lang række kirker i Rom

Fire piller bærer den imponerende kuppel. Hver pille er 71 meter i omkreds og i hver af dem er helgenstatuerne op mod 5 meter.

Hvis du står med front mod højaltret er det Longinus i pillen forrest til højre. Han var soldaten, der blev omvendt på korset ved Jesu side på Golgata. Forrest til højre er en statue af Helena, kejser Konstantins mor.

Statuen ved pillen til venstre forestiller Veronica, som ifølge historien aftørrede Kristi ansigt med en svededug. Ved forreste pille den venstre ses en statue af apostlen Andreas.

Transport fra lufthavnen

Har du styr på, hvordan du kommer ind til Rom ude fra lufthavnene ? Her vil jeg anbefale busselskabet Terravision, der kører både til Ciampino og Fiumicino. Klik på billedet herunder og køb din billet. Hvis du køber via linket modtager jeg en mindre provision, som jeg bruger til at udvikle bloggen. Tak.

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Kirkens tag og op i kuplen

En elevator bringer dig op på kirkens tag. Herfra er der adgang til rundgangen inde i kirkens enorme kuppel, der er skabt af Michelangelo. Den har det samme look hele vejen rundt. Den vejer 14.000 tons og har en udvendig diameter på næsten 60 meter.

Hvis du skal helt op i kirkens top, skal du herfra gå resten af vejen, der tæller 320 trappetrin. Hvis du vælger at gå hele vejen og springe over elevatoren er der 551 trin. Det kan være en klaustrofisk oplevelse og kræver en vis fysik. Klarer du denne udfordring venter den smukkeste 360 graders panorama udsigt over den evige stad, 136 meter oppe. Der er entre for at komme op i cupola.

Du finder indgangen ved at gå til venstre ude i forhallen/porticoen, når du forlader kirken.

CUPOLA – KOM MED TIL TOPS I PETERSKIRKEN HER

Imponerende view fra kuplen

I Vatikangrotterne, “Sacre Grotte Vaticane” under kirken findes en lang række pavers gravmæler. Der er nedgang ved Andreas-statuen. Gratis adgang. Hvis du ønsker at se Peters grav kræver det særlig tilladelse samt entre.

Få flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger her

Peterspladsen

Når du træder ind på Piazza San Pietro – Peterspladsen, er du i en anden stat, Vatikanet. Heldigvis skal du ikke vise pas. Til gengæld er der et sikkerhedstjek for at komme ind i Peterskirken.

Pladsens favnene arme, kolonnaden foran kirken er skabt af Gian Lorenzo Bernini og symboliserer kirken, der åbner armene for verden. Den 240 meter brede, elliptiske plads er opført fra 1656 til 1667. Den kan rumme mange, mange tusinde mennesker.

Der er 284 søjler samt et antal pilastre, altså halvsøjler, rundt om pladsen. De toppes af de 140 helgenstatuer, der overvåger pladsen. Figurerne er 3,2 meter høje.

Obelisken på pladsen

Obelisken er 41 meter høj og er hentet i Egypten af kejser Caligula i år 37. I kuglen under korset på obeliskens top findes en træsplint, der siges at stamme fra Jesu kors.

Ud for obelisken, på både venstre og højre side finder du en fontæne. De er fuldstændig identiske på nær de 2 forskellige paveskjold.

Se kolonnaderne snorlige når du står her

Til venstre for obelisken finder du ovennævnte. Stil dig på den og kig mod kolonnaderne. De fire rækker står snorlige. Du kan kun se en. Flytter du dig bare lidt, kan du se flere. De står snorlige.

Apostlene Peter og Paulus

Længere fremme foran kirken står de 2 enorme statuer af de fremtrædende apostle Peter og Paulus i hver sin side. Peter står til venstre med nøglerne til himmerige, som han fik af Kristus. Paulus med sværdet, som symbol på hans død ved halshugning. Statuerne blev placeret her i 1847.

Til højre for kirken ses Vatikanpaladsets facade. Her ligger pavens egen bolig. Det er herfra, i det næstsidste vindue øverst til højre, at paven taler til folket og giver sin velsignelse. Jeg har selv oplevet det søndag klokken 12. Det er bestemt en oplevelse værd. Billedet herunder er pave Frans fra 2014. Paladset er bygget af Domenico Fontana mellem 1585 og 1590.

Paven holder også audienser, hvor det er muligt at komme endnu tættere på ham.

Pave Frans taler fra Vatikanpaladset i 2014

Midt på kirkens facade ses en balkon under en bue, mellem de 2 midterste søjler. Her træder paven også frem og det er også her under kirkens loggia, at den nye pave altid præsenteres første gang for folket.

Øverst på kirkens facade står 14 gigantiske statuer, fremstillet af Bernini og hans elever. De forestiller Frelseren, Johannes Døber samt apostlene. Statuerne er 5,7 meter høje. De 2 store klokker i begge sider er fremstillet af den Italienske arkitekt Giuseppe Valadier i 1795.

Apostlen Peter

Peter blev korsfæstet i år 67 på Neros circus , ved den obelisk, der i dag står på Peterspladsen. Det er bare en af de antikke, egyptiske obelisker der i dag findes i Rom.  Uden for Neros circus blev han efter traditionen begravet i en hule, der i dag udgør centrum i Peterskirken. I kirken San Pietro in Vincoli ses de lænker, som han var bundet fast med under sin tilfangetagelse.

Apostlen Peter med nøglerne til Himmerige.

APOSTLENE I FÆNGSEL i ROM: Læs om Mamertinerfængslet

Sådan kommer du til Vatikanet

Mange busser kører fra Roms hovedbanegård Termini i retningen af Vatikanet. Især bus 64 er en populær turistbus, således også for lommetyve, så pas på tasken hvis du tager denne bus. Alternativt kan du tage bus 81 til Piazza Risorgimento – herfra er der kort vej at gå. Det samme hvis du tager en bus til Castel Sant’ Angelo. Den nærmeste metrostation er OTTAVIANO.

RUNDT I ROM: Guide til den offentlige trafik i Rom

Gratis adgang til Peterskirken

Der er gratis adgang til Peterskirken. Køen er dog til tider meget lang og du skal igennem et sikkerhedstjek inden der er adgang til den enorme kirke.

Peterskirken er åben fra 7-18.30 i perioden fra 1. oktober til 31. marts. Fra 1. april til 30. september er der åben fra 7-19.

Kom gerne tidligt hvor køen er kort. Hvis du planlægger et besøg oppe i kuplen anbefales det at gøre det først, så kan du gå ned i Peterskirken bagefter. Der er entré for at komme op i kuplen.

Kuplen er åben fra 7.30 – 17 fra 1. oktober til 31. marts. Fra 1. april til 30. september er der åben fra 7.30 – 18.

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale Big Bus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til Big Bus Rome sparer du 10 % – samtidig giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Ønsker du en guidet tur i Peterskirken ?

Viator tilbyder en lang række af forskellige muligheder for en guidet tur, hvor du samtidig kommer hurtigere gennem køen ind i Peterskirken eller i Vatikanmuseerne. Klik på linket til Viator og læs mere om dine muligheder. Hvis du køber en oplevelse hos Viator får jeg en lille provision, som jeg bruger til at udvikle bloggen. Dit køb bliver ikke dyrere.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få endnu flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Booking.com
Print Friendly, PDF & Email