Italien klar til 1/8-dels finalerne ved EM i Frankrig

Italien har vundet sin indledende pulje ved EM i fodbold i Frankrig og møder Spanien på mandag i et tidligt brag i 1/8 dels finalerne. Her har Italienerne revanche til gode efter EM-finale-nederlaget på hele 4-0 i 2012.

Det var med en vis spænding i kroppen, at jeg sammen med en kammerat satte mig til rette på en pub i Randers for at se Italiens første kamp mod favoritterne fra Belgien. Det Italienske hold er ikke så stærkt som tidligere, målt på stjerner og individualister – stjernen er holdet, og det fik den Italienske landstræner Antonio Conte sat virkelig godt sammen mod belgierne.

Italiens 3 indledende kampe ved EM

Italien – Belgien 2-0 (Emanuele Giaccherini og Graziano Pelle)
Italien – Sverige 1-0 (Eder)
Italien – Irland 0-1

2-0 over de hypede belgiere

Selvom den Italienske startopstilling var den ældste nogensinde ved en EM-turnering, forhindrede det ikke en meget flot og overraskende åbning. I en kamp hvor jeg på forhånd havde drømt om en pointdeler, præsterede de azurblå langt over forventet. Det kunne man også se på de enorme jubelscener blandt det Italienske team efter dommerens sidste fløjt.

Målet til 1-0 efter 32. minutter var fantastisk. Leonardo Bonuccis fremragende aflevering fra midterlinien og ned til Emanuele Giaccherini, der elegant tog bolden ned i belgiernes felt og resolut sparkede bolden ind bag Courtois, var grundlaget. 2-0 blev det i de sidste minutter af kampen hvor Graziano Pelle elegant scorede på Candrevas flotte assist.

Det meste af 2. halvleg blev dog neglebidende med et stort belgisk pres, hvor de kom frem til nogle store chancer. Faktisk sad jeg og håbede på at de ville udligne så sent, at de ikke kunne nå at vinde kampen. Italienerne fik et par kontraangreb i løbet af 2. halvleg, hvor især Giaccherini kunne været blevet dobbelt målscorer.

En taktisk genistreg af den Italienske landstræner Antonio Conte. Den bagerste kæde samt målmand Buffon (Juventus-kvartetten) var stærkt medvirkende til at hindre belgierne scoringer i kampen.

Sen opvågning i 1-0 sejren over svenskerne

Sejren blev først sikret 2 minutter før tid af den brasiliansk-fødte Eder, der scorede et flot mål efter han tog sagen i egen hånd. Ellers en trist kamp hvor de azurblå først i løbet af 2. halvleg for alvor begyndte at vise tænder.

Sejren på 1-0 og dermed clean sheet var Italiens 18 kamp med ingen mål imod hvilket er rekord i EM-sammenhæng.

Reserverne tabte 0-1 til Irland

Der var motivationen som den store forskel, da Italien tabte sidste gruppekamp. Italien var på forhånd sikret 1. pladsen i puljen og Irland kunne med sejr gå videre ved EM som en af de bedste 3’ere. Det havde den Italienske landstræner også luret, så han valgte kun at starte med 3 fra startopstillingen mod Sverige. Irland vandt fortjent på et sent mål og der kan ikke være nogen af de nye spillere i startopstillingen, der har spillet sig ind i start-11’eren mod Spanien på mandag.

Italiens EM-historik

Italien har vundet EM-guld 1 gang, siden det første EM blev afviklet i 1960. Det skete på hjemmebane i 1968 hvor de azurblå besejrede Jugoslavien – over 2 finaler. Da den første kamp endte 1-1 spillede man en ny kamp 2 dage senere, hvor hjemmeholdet vandt 2-0. Begge kampe blev spillet i Rom.

2 gange er det blevet til sølv. I 2000 var Italien meget tæt på ny triumf, men tabte alligevel til Frankrig i finalen. Belgien og Holland  var fælles værter for turneringen. Frankrig vandt 2-1 efter et “golden goal” scoret af Trezeguet i forlænget spilletid. Italien førte ellers længe 1-0 på målet af Marco Delvecchio, men kort før tid udlignede Wiltord.

Det blev også til nederlag mod Spanien ved det seneste EM 2012 i Polen og Ukraine. Her var der til gengæld klasseforskel – 4-0 vandt Spanien i den ensidige finale hvor Italienerne aldrig fik fodfæste.

Ved EM i 1988 vandt Italien bronze, da Sovjetunionen sejrede 2-0 i semifinalen – de tabte efterfølgende med samme cifre til Holland, der dermed blev europamester det år.