Basilica di San Clemente

 

San Clemente, der er dedikeret til Pave Clemens I, er et besøg værd på grund af dens særpræg. Kirken er bygget oven på en kirke, der er bygget oven på et romersk hus og tempel fra det 1. århundrede.

3 grunde til at se San Clemente

  • Få et synligt blik ind i Roms historie
  • Bygningens 3 unikke niveauer
  • Pave Clemens I har lagt navn til Aarhus Domkirke, der hedder Skt. Clemens Kirke

Beliggenhed
Kirken ligger på Via Labicana 95, ca. 300 meter øst for Colosseum. Nærmeste Metro er “M Colosseo”. Der er heller ikke langt til Laterankirken herfra.

Basilica di San Clemente Roma 2
Basilicaen set udefra

Kirken
Den treskibede basilica du kommer ind i fra gadeplan, er fra 12. århundrede.  Det flotte kassetteloft stammer fra restaureringen af kirken 1713-19. Manden bag er Carlo Fontana.

Tilbage i 1857 begyndte man at grave under den nuværende kirke og fandt herunder kirken fra 4. århundrede, men også templet og det romerske hus.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at besøge kirken SANTA MARIA MAGGIORE i Rom

Kirken under den nuværende basilica eksisterede indtil 1100-tallet, hvor det blev konstateret, at den var for usikker og måtte opgives – muligvis på grund af andre ødelæggelser i området. Kirken blev derfor fyldt op med murbrokker, og den nye kirke blev bygget ovenpå. Det giver også et indblik i et andet gadeniveau dengang.

Billet til kirken i 2012
Billet til kirken i 2012

I 3. lag ligger Mithras-templet fra det 2. århundrede og et romersk hus fra det 1. århundrede. De 2 er forbundet via en smal passage. Templet er et af de bedst-bevarede templer i Rom.

Senere udgravninger i 1912-14 viste, at der også er et 4. lag, der viser en forbindelse mellem basilicaen og Colosseum. Her fandt man levn af bygninger, der blev ødelagt af branden i 64 e.kr.

Basilica di San Clemente Roma

Mere viden
Kirkens officielle hjemmeside: BASILICA di SAN CLEMENTE
Se den korte video: OVERBLIK OVER KIRKEN OG DENS NIVEAUER

12 min. indslag om kirken på Rai Uno (italiensk)

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *